Обещано пред премиера! След 35 г. чакане Пловдив ще има качествена питейна вода!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
15:34 / 18.05.2018
32019
По инициатива на областния управител Здравко Димитров беше проведен Експертен съвет във връзка с обсъждане на проекта "Въча“. На заседанието на Експертния съвет, на който присъстваха експерти от всички заинтересовани институции, кметът на община Кричим Атанас Калчев, главният архитект и експерти от Областна администрация – Пловдив, беше обсъдено предложението за ново предпроектно проучване, което ще постави началото на реализацията на един от най-стратегическите проекти за Пловдив и областта, чрез който ще бъде осигурена чиста питейна вода и устойчиво развитие на целия регион.

Областният управител заяви, че в момента Пловдив се водоснабдява  от кладенци в терасата на река Марица, които работят на помпажен принцип, а качеството но водите не е задоволително. Той не скри опасенията си, че при възникване на токов удар, целият град би могъл да остане без водоснабдяване, а и ресурсът на голяма част от тези кладенци е на изчерпване. В момента оборудването на помпените станции е доста амортизирано, а част от тях са монтирани на сравнително ниски коти и са застрашени от наводняване и заливане от речните  корита. Всичко това доказва категорично както социалната, така и икономическата необходимост от реализацията на проекта за водоснабдяване на Пловдив и областта от каскада "Въча".

Димитров не скри, че "Въча“ не е реализиран близо 35 години по различни причини, но сега той лично е поел ангажимент пред премиера, че ще доведе този изключително важен за дългосрочното развитие на региона проект до успешен край, който ще осигури в дългосрочна перспектива качествена питейна вода и ще гарантира здравето на населението в региона. Той подчерта, че би било добре проектът "Въча“ да бъде реализиран заедно с изграждането на водния цикъл на Пловдив.

Експертите коментираха, че водата във водоизточника е с изключително високи качества, а гравитачният принцип, по който ще бъде реализиран проектът, е икономически много изгоден. Всички присъстващи на Експертния съвет бяха единодушни, че  трябва да бъде дадена зелена светлина на техническото задание. Кметът на община Кричим, както и представителите на всички заинтересовани институции заявиха, че в заданието са взети под внимание всички техни изисквания. В проекта ще бъде предвидена възможност на следващ етап системата да бъде развивана и допълнително да бъдат включени нови трасета в посока на област Хасково.

Виж коментарите (12)

Още по темата (75):
19.01.2024 Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода
20.04.2023 Водоснабдяването на Пловдив от "Доспат - Въча" става национален обект
20.04.2023 Министър в Пловдив заради проекта "Въча"
19.04.2023 Министър Шишков идва в Пловдив заради проекта "Въча"
15.01.2023 Ако вземем вода от това място: Няма да горят бойлери и перални, кожата и косата няма да се увреждат
16.02.2021 Каназирева отговаря на кмета защо Експертният съвет не прие прединвестиционните проучвания по проекта "Въча"
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).