ОбС Пловдив ще заседава на Гребната или в Панаира!

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
09:57 / 02.04.2020
6158
Общинските съветници на Пловдив ще заседават следващата седмица, научи Plovdiv24.bg. Идеята е заседанието на ОбС да се проведе на открито, за да се осигури необходимото разстояние от един метър между съветниците. Една от възможностите е това да се случи на трибуната на Гребната база. Друга вероятност е да бъде на територията на Панаира. Изключва се вариантът за спортна зала Колодрума, която е подготвена да се използва евентуално при нужда като полева болница.

Провеждането на заседанието е наложително, тъй като само със санкция на Общинския съвет могат да влязат в сила мерките на администрацията във връзка с епидемията COVID-19. Предложенията са качени на сайта на община Пловдив в раздел "Проекти на нормативни актове". 

Plovdiv24.bg попита не се ли нарушава заповедта на министъра на здравеопазването от 13.03.2020 г., потвърдена на 27.03.2020 г., с която се забранява събиране на едно място на повече от две лица. И вторият въпрос: не може ли сесиите да са онлайн?

Оказа се, че Законът за местното самоуправление и местната администрация не допуска вземане на дистанционни решения. Съгласно действащия правилник на Общинския съвет заседанията трябва да са присъствени. В Закона за мерките и действията по време на извън­редното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., не е предвидено използването на електронни варианти. "Демократична България" е внесла в Народното събрание предложение за промяна в Закона за електронното управление, според което всички колективни органи при необходимист да заседават и да вземат решения онлайн, каза общинският съветник адв. Веселина Александрова. 

Иначе този петък постоянните комисии към пловдивския ОбС ще обсъждат през платформата ZOOM предложенията, които трябва да се гласуват другата седмица. Всеки съветник ще получи инструктаж как да работи с това приложение за видеоконферентни разговори.

Репортерска проверка показа, че ZOOM може да се използва както чрез настолен компютър, така и чрез смарфон. Вероятно ще се използва безплатната версия, чиито единствени неудобства са ограниченията на груповия чат до 40 минути и участието до 100 човека. 

Платените абонаменти за платформата започват от .99 и стигат до .99. Те дават повече функции, неограничено време на сесиите, повече участници в тях и др. Плаща се от организатора на срещите, докато участниците могат да се включват напълно безплатно. Сумата е месечна, а не за всеки участник. 

Ако се приеме предложението на ДБ за промени в ЗЕУ, тогава може би дигитализацията най-после ще влезе активно в администрациите.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17026):
08.05.2024 Изтеглят COVID ваксинa в световен мащаб
06.05.2024 Ген. Мутафчийски за трудностите на военен лекар
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).