ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Новият силен човек в БСП Пловдив: Това не е партията на Георги Гергов
Автор: Диана Бикова 15:13 / 25.07.2022Коментари (1)7125
© Plovdiv24.bg
Народният представител Иван Петков беше избран за председател на БСП - Пловдив. На градската конференция в събота Петков получи 119 гласа "за", срещу 17 за другия кандидат Атанас Петков. Plovdiv24.bg разговаря с Иван Петков за отминалото мероприятие и за бъдещите регионални и национални събития:

- Какъв знак е фактът, че БСП Пловдив има нов председател?

- Има обновление, което, първо, социалистите чакаха дълги години и, второ – обществото да види, че това не е партията или организацията на Георги Гергов.

- И какво ще се промени в този план?

- Ще започнат да се чуват мненията и идеите на обикновените членове. Ще има наистина работещи органи. За съжаление няма да имаме истински представители на БСП в местната власт, тъй като те решиха да се разграничат, а самата конференция се разграничи от общинските съветници. Допреди това те бяха от БСП. За мен те са вече независими.

- Съветниците декларираха, че няма да напускат партията и ще се легитимират като представители на БСП.

- Няма как да бъдат легитимирани, след като най-висшият орган в местната организация, в случая – градската конференция, се разграничи от тях. Дори ги наказва една година да не бъдат издигани за партийни и избираеми постове. Оттук нататък може да има диалог, естествено, но трябва да има ясно позициониране.

- Не участваха ли в конференцията?

- Не. Някои участваха в районните конференции и още тогава бяха санкционирани.

- Впечатляващо е мнозинството, с което бяхте избран за председател, но имаше и други номинирани кандидати.

- В интерес на истината, имаше много кандидати. Някои изпратиха декларации за отказ. Други дори не уважиха районните и самата градска конференция, за да декларират какво желаят. Все пак бяха номинирани и беше задължително да се проведе избор, тъй като трябва да се има предвид гласът на обикновените членове и затова беше допуснато да бъдат гласувани.

В последствие други кандидати казаха, че не били знаели, но това е лъжа. За жалост, когато видяха накъде отиват отчетно-изборните събрания, абдикираха от всичко и единственото, което можеха да правят, е да плюят по медиите, по социалните мрежи и да правят внушения чрез записи, но истинският вот се видя в събота и в предишните шест (б.а. - районни) конференции.

- Какви ще се стъпките оттук нататък? Избрани ли са ръководни органи?

- Има избран Градски съвет, който трябва да избере Изпълнително бюро. Първото нещо, което ще направим още днес, е свикване на председателски съвет, за да можем да се подготвим за ежегодния традиционен събор на Бузлуджа. Времето е малко и цяла седмица ще се занимаваме с тази организация.

Ще видим какво се случва и в районите. Има два клуба, които са превърнати в строителни площадки, в единия дори не може да се влезе. В район "Северен“ само голямата зала може да бъде използвана, но тя не е функционална за делови разговори и провеждане на организационни дейности. В район "Южен“ до момента общината не ни допускаше. Там обаче тече покрива и трябва първо той да се оправи.

Градски съвет ще се проведе, след като се види накъде отиват нещата на национално ниво. Най-вероятно ще се върне мандатът и ще се насрочат избори. Целта е да не се свиква няколко пъти в летния период, а да се проведе един Градски съвет и да се вземат наведнъж решенията, за да може да се действа ползотворно.

Най-вероятно следващата седмица ще има пресконференция, тъй като така или иначе ни трябва време да влезем в районните клубове, да видим какво ще се случва, имаше няколко задължения, които бяха оставени и ние ги погасихме. Това са нещата, които на първи план трябва да се случат.

- Работата на работната група де факто приключи с провеждането на градската конференция, нали?

- Точно така. Тя се разпуска, оттук нататък има избрани органи – Градски съвет и по райони, има и контролни комисии по райони и градска. Има приети решения на конференцията, с които контролната комисия може да действа още днес. Това са неща, които трябва да се ускорят. Малко ще е сложно, заради летния период и, за съжаление, ще трябва да действаме паралелно и спрямо предстоящите избори.

- Ще може ли едновременно да работите и за предсрочните парламентарни, и за местните избори?

- Аз исках да се подготвим за местните избори, но за момента е сигурно, че ще се готвим само за парламентарни. Ще се опитам да започнем да говорим за местните избори, трябва да има нови лица, но това са неща, които в следващите седмици и месец ще бъдат изчистени. Трудно е в момента, ето, дори на конференцията не дойдоха около 50 делегати именно заради ваканционния период.

- На национално ниво кое е най-спешното, което трябва да се направи?

- Това ще се реши на Национален съвет утре от 16.30 ч. на "Позитано“ 20. Ще се вземе решение какво да се направи с мандата. Предполагам, че колективно ще се реши да върнем мандата, което означава, че отиваме на предсрочни избори.


Още по темата: общо новини по темата: 6
23.07.2022 »
23.07.2022 »
23.07.2022 »
23.07.2022 »
26.10.2009 »
24.10.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Айде, браво! Още 100 години партията столетница, все така в името на социализъма!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: