Новите антични находки в Центъра доведоха до скандал между ВиК и археолози

Автор: Мария Морунова
Коментари (8)
14:21 / 24.04.2015
8168
ВиК спря разкопаването в Центъра до пицария "Верди" със заповед на кмета на район "Централен", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Както по-рано днес съобщихме при ВиК изкоп бе открит римски зид. Вчера археолози са поискали от работниците на ВиК да спрат работа, но това не е станало. Днес отново се разкопаваше.

След като журналисти снимаха мястото, както и зида, алармираха кмета на район "Централен" Георги Титюков, зам.-кмета по култура Стефан Стоянов, Общинския инспекторат, както и шефа на ВиК Спартак Николов. Титюков разпореди проверка, а малко по-късно издаде и заповед работата при пицария "Верди" да бъде спряна.

Едва около 14.00 часа на място се появи и Николов, който също разпореди работата на обекта да бъде спряна, мястото да се обезопаси и да влязат археолози, които да проучват.

Археологът Мая Мартинова попита защо на място няма археолог, който да проследи работата на ВиК, защото според Закона за културното наследство трябва да има такъв. Посочи, че още вчера лично тя е поискала работата да спре, поискала е координати на Николов, но работниците не са й дали такива.

Шефът на ВиК излезе от ситуацията като каза, че това е аварийна дейност, поискана от частно лице. Именно частното лице трябвало да осигури археолог, а не ВиК, защото дружеството било само изпълнител.

"Знаете ли колко аварийни обекти имаме? Не може на всеки от тях да има археолог, не можем да назначим на щат такива", продължи с оправданията Николов.

Така след два дни разкопаване с тежка техника, разрушаване на римския зид, който според археолозите може да се окаже и западната стена на Форума, работата на ВиК е спряна. Сега трябва археолози да влязат на мястото.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).