Нова наредба на здравното министерство обрича онкоболни на смърт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:51 / 13.01.2011
3941

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ
3000 раково болни пациенти на Консултативния онкологичен център и УМБАЛ "Св. Георги" са обречени на смърт заради нова наредба на здравното министерство, биха тревога заместник-кметът Александър Константинов и председателят на постоянната комисия по здравеопазване в местния парламент д-р Лилия Учкунова.

Досега онкоболните са получавали безплатно струващите от 300 до 600 лв. животоспасяващи лекарства за антихормонална терапия и имуносупресори директно от лечебните заведения. От Нова година системата трябвало да бъде променена, после началната дата се отложило за началото на февруари, а за последно - за 1 март.

Пациентите трябва да извървят поредица от стъпки, за да живеят. Първо трябва да посетят личния си лекар, той да им изготви документите, които да занесат в РЗОК, откъдето да ги изпратят в НЗОК. В едномесечен срок на домашния си адрес оттам трябва да изпратят на болните протокол, от който те извадят три копия. После отново да отидат за издаване и заверка на рецепта с няколко - неизвестно засега колко, отрязъка. Следва да се изнамери аптека, която все още не се е отказала да работи със Здравната каса, като задължително трябва да се носи оригинала, копие на протокола и лична карта.

"Повечето болни не знаят за новия ред, а две трети от тях дори не са от Пловдив. Освен физически, им предстои и психологически стрес", отсъди д-р Учкунова, а Константинов заклейми нововъведението като безобразие за сметка на здравето.

Притеснен от ситуацията, кметът Славчо Атанасов изпрати писмо до шефовете на РЦЗ, РЗОК и КОЦ, за да получи повече информация как ще бъде осигурено лечението на болните и с какво може да помогне общината.

Източник: ПОТВ

Виж коментарите (2)

Още по темата (194):
27.01.2023 Д-р Йорданова от КОЦ-Пловдив: Само когато лекарят и пациентът "играят" заедно, лечебните начинания са успешни
08.11.2022 Лекар от КОЦ-Пловдив за новия линеен ускорител: Лечението е абсолютно
безплатно
01.11.2022 Д-р Славея Измирлиева, КОЦ Пловдив: Прецизността на изчисленията с този скенер е много висока
14.10.2022 Д-р Измирлиева, онколог: Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване
27.09.2022 Новият линеен ускорител в КОЦ Пловдив - с нови планиращи системи за бързо започване на лечение
27.09.2022 КОЦ Пловдив вече разполага с линеен ускорител от последно поколение
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).