Нов успех за екологията и чистия въздух в Пловдив – спряха инсталацията за рециклиране на гуми

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:19 / 20.01.2024
3015
Съветниците от ПП-ДБ в ОбС положиха сериозни усилия да информират гражданите и институциите за потенциалните негативни въздействия от изграждането на завода

Поредна победа в защита на чистия въздух за групата на "Продължаваме промяната"-Демократична България" в ОбС на Пловдив. Съветниците положиха сериозни усилия да информират гражданите и институциите за потенциалните негативни въздействия от изграждането на завод за рециклиране на гуми в район "Южен“ и бяха активни участници в процесите, които доведоха до приемане на обща декларация от Общински съвет срещу инсталацията.

РИОСВ прекрати процедурата за инвестиционното намерение за инсталацията с мотив - липсата на минимално отстояние от 500 метра между площадката на планираната инсталацията и редица обекти, подлежащи на здравна защита.

От ПП-ДБ само преди дни отново изтъкнаха екологичните рискове от работата на завода, като освобождаването на вредни газове, токсични химикали, замърсяване на почвата и водите и емисиите на фини прахови частици и тежки метали в атмосферата. Неяснотата относно управлението и обезопасяването на опасния отпадък беше още един аспект, който съветниците подчертаха. Това доведе и до успешното възражение, което представиха те пред РИОСВ през декември, след което последва отмяната на първото обществено обсъждане на проекта.

"Безопасното и екологично бъдеще на града ни ще продължи да бъде наша кауза. Затова няма да се откажем и занапред от исканията ни за цялостен и отговорен подход при решението на подобни казуси“, категорични са групата на ПП-ДБ в местния парламент на Пловдив.

Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
22.01.2024 Архитект: Тази дейност ще навреди на жителите на Пловдив
22.01.2024 Обрат с изграждането на завод за горене на гуми в Пловдив!
19.01.2024 В Пловдив няма да има инсталация за рециклиране на гуми
17.01.2024 Пловдивските общински съветници приеха декларация срещу изграждане на инсталация за изгаряне на гуми
17.01.2024 "Възраждане" - Пловдив твърдо против завода за рециклиране на гуми
16.01.2024 Стефан Терзиев: Хората, които разпространяват лъжи и манипулации, знаят ли къде отиват 7 хиляди тона стари гуми, които се изхвърлят ежегодно в Пловдив?
Още новини от Новини от Пловдив:
Ако сте в Пловдив заведете детето си на "Детски панаир на занаяти...
Георги Георгиев, ГЕРБ: Доходите на българите са изядени с 30% зар...
36 лева за килограм боровинки в Пловдив
Теодора напусна дома си в Пловдив, в момента никой не знае къде е...
Добри новини за Югоизточния обход на Пловдив
Геворг Харутюнян остава на топло


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).