Нов строеж на 20 метра от Централна поща разбуни духовете!

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
14:06 / 31.10.2019
18166
Редовен читател на Plovdiv24.bg ни сигнализира за сериозен проблем в центъра на Пловдив. Публикуваме го без редакторска намеса:

Здравейте, редакция. Пиша Ви, за да изразя възмущението от това, на което станах свидетел вчера - 30 октомври. Точно на пъпа на Пловдив - на ул. "Гладстон" 6, незаконно се разкопава терен, в който се намират археологически находки.

Строежът няма надлежното разрешително, няма поставена табела, багерът няма регистрационни номера, а с тези темпове градът ни ще остане с една 'арехеология' по-малко. Общината е сезирана. Поздрави и хубав ден!

Репортер на Plovdiv24.bg направи задълбочено проучване на случая и се свърза с представители на всички институции, които имат отношение към него.

Собственик на терена е фирма "Йоана Акинита" ООД на Теохарис Папаманолис. Още през 2006 г. на мястото са започнати археологически разкопки с разрешение Археологическия музей при БАН, но проучването е замразено заради спиране на финансирането от инвеститора. В продължение на 13 години обектът е бил сметище, докато наскоро НИНКН издава ново разрешение за продължаване на разкопките, каза археологът Мая Мартинова, която заедно с колегата си от РАМ-Пловдив Биляна Груева са съръководители на теренните проучвания. Договорът за това  между фирма "Йоана Акинита" ООД и РАМ - Пловдив е от 3 октомври т.г. Споразумението фиксира конкретни дейности, а именно: спасителни археологически разкопки, графично фотодокументиране, опазване на откритата археология. 

Междувременно обаче, както нашият читател в писмото по-горе пише, община Пловдив е сезирана за преминаване на два големи самосвала през Цар Симеоновата градина и по новите плочки на продължението на пл. "Централен" над подлеза на ул. "Гладстон". Служители от Общинския инспекторат /ОИ/ са направили проверка на място и са констатирали, че заради строителните дейности са заградени около 50 кв. м. общински терен, за което е платена такса в размер на 198.64 лв. тротоарно право в район "Централен", каза Радостин Иванов от ОИ. Инспекторите не са проверявали дали за обекта е издадено строително разрешение, тъй като не е в правомощията им. 

За извозването на отпадъците от обекта през градината и по новите плочки обаче е било необходимо да се издаде разрешение и от ОП "Организация и контрол на транспорта" /ОКТ/. Информацията на Plovdiv24.bg е, че е имало издаден такъв документ с валидност 2 дни. При проверката ни в ОКТ се оказа, че пропускът е бил издаден вчера, но незабавно е бил анулиран, тъй като инвеститорът не е посочил адрес на обекта, а негово УПИ. ОКТ са уведомили собственика за пропуска, както и за липсата на становище от компетентна институция какво превозно средство с каква товароносимост може да преминава през Цар Симеоновата градина и продължението на площада.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (1):
12.04.2024 Нова сграда изниква на 20 метра от Централна поща
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).