Нина Найденова: Нямаме си дом, но си имаме град, залите са ни пълни

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
08:10 / 22.11.2023
2601
Операта в Пловдив е единствената, която няма собствена сграда. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" директорът на Държавна опера - Пловдив доцент д-р Нина Найденова. По думите й, те са наематели в собствения си град и това наистина е проблем. "Защото условията, в които една такава институция, едни артисти трябва да работят, са коренно различни. И от тази гледна точка, всички артисти правят невероятни усилия, за да компенсират във времето липсата на сцена. Работят много повече, отколкото биха работили в нормални условия. Това се отразява и на публиката, на комфорта, на удобството, на това да припознават сградата с институцията", отбеляза Найденова.

Тя съобщи още, че по време на празничните срещи са направили много разговори и се оказало, че има 6-7 проекта идейни, направени от архитекти, от екипи, на различни места в Пловдив, където би била Операта.

"В крайна сметка, това зависи от приоритетите и визионерството на тези, които ръководят града, на подкрепата на обществото. Ние казваме, че си нямаме дом, но си имаме град, залите са ни пълни, публиката ни е млада и различна", добави Найденова. 

Тя съобгщи още, че имат 150 артисти между 4- и 14-годишна възраст, това са  академиците в Академията на госпожа Опера, т.е. те свързват и образователните функции на институцията.

"Финансите са нещо много преходно, можеш да имаш пари, да нямаш идея и визия. Можеш да имаш идея и визия, парите да не стигат. Държавна политика, местна, общинска политика за културни процеси, които трябва да се случват интегрирано ръка за ръка. Можем много да търсим и да искаме, и мисля, че ако не звучи така нелюбезно, и държава и община са длъжници на тези артисти, на този град, защото преди всичко операта трябва да се възприема като институция, която е гарант за някакъв духовен климат.

И в днешно време, все повече има нужда от този гарант, от просвещение и тази дума просвещение е нещото, което напоследък все по-често налагаме и казваме, че изкуството ни не е забавление. То е просвещение, то е свят, в който можеш да чертаеш други хоризонти", добави Нина Найденова.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (71):
02.02.2024 Възраждат за нов живот емблематична зала в Пловдив, която не функционира от шест години
22.01.2024 В Пловдив започна дълго чакан и важен за града ремонт
23.11.2023 След ремонта: Концертна зала в Пловдив ще има 750 места
21.11.2023 В Пловдив започва дългоочакван ремонт
20.09.2023 Концертна зала - символ на безстопанственост и безкултурие в центъра на
Пловдив
05.09.2023 Министърът на културата от Пловдив: Стартираме нова поръчка за ремонта на Концертна зала
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).