Нестинари ще танцуват над Тунела

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
13:34 / 24.09.2014
3419
Есенният панаир на занаятите ще стартира с уникално огнено шоу, но организаторите от Регионалната занаятчийска камара подготвят и нестинарски танци над Тунела, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Панаирът стартира тази вечер с откриването на пленер по ковано желязо. Участниците вече изтеглиха жребии и ще майсторят чукчета, които ще бъдат подарени на Старинен Пловдив. 

Тази вечер ще бъде пренесен огънят на ковачите от пл. "Централен" към Стария град с шествие. Фенер с огън, запален от огнището на най-стария майстор-ковач в региона Лазар Църев, ще запали жаравата на нестинарите, които ще изпълнят своя мистичен танц на площадката над Тунела.

Мястото вече се подготвя. Необходимата пръст за целта е разстлана във формата на квадрат на площадката. По-късно ще бъдат сложени и дърва, които ще се запалят и ще направят необходимата жарава.

След танца на нестинарите дефилето продължава до площадчето над църквата "Св. Св. Константин и Елена", където формация "Феникс" ще изпълни огнено шоу на тема "Ковачи".

Пленерът ще бъде открит със запалването на мобилните огнища на майсторите ковачи. Той ще продължи до 27 септември, а до 28 септември пък ще бъде панаирът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
25.09.2014 Йордановден и кукери част от изложба "Традиции" в Стария град
25.09.2014 Официално откриха Есенния панаир на занаятите
24.09.2014 Огнено шоу на Есенния панаир на занаятите днес
03.09.2014 Майстори коват чукчета на открито в Стария град
Още новини от Новини от Пловдив:
Претърсиха обитаван от пловдивчанка имот в близко село, находката...
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Луксозен хотел си направи незаконен паркинг в сърцето на Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).