Небет тепе – ще загуби ли 2 млн. лв. община Пловдив?

Автор: Георги Кирилов
Коментари (1)
18:47 / 17.04.2024
3892
На 20.10.2023 г. ръководителя на проекта "По крепостните стени на Филипопол“ Таня Петкова заявява "С бляскаво аудио - и видеошоу и с фойерверки ще бъдат официално открити двата археологически комплекса - Небет тепе и Източна порта на Филипопол, в края на декември.“ Но да момента няма нито помен от "видео шоу и фоерверки“, а и изобщо нищо "бляскаво“ не се случило на Небет тепе. Точно напротив, въпросите около изпълнението на този може би най-знаков за историческото наследство на Пловдив проект стават все по-тежки и сериозни.

Поставянето на явно несъгласуваната с НИНКИН ограда е само "черешката на тортата“.

Припомняме, че дори днес общинският съветник Николай Гюров поиска незабавно премахване на ограда.

Проектът, който вече би трябвало да е изпълнен. На 23.03.2021 г. Община Пловдив сключва договор с консорциум "Филипопул 2020“ за проектиране, авторски надзор и изпълнение на строителство на обект "Инженеринг на обект: архиологически комплекс Небет тепе – консервация, реставрация, и експониране“. Срокът на договора е 660 календарни дни или 09.01.2023 г. и отдавна е изтекъл.

В профила на Община Пловдив в регистъра за обществени поръчки са публикувани анекси, но те касаят увеличаване на стойността за СМР по договора с допълнителни 562 020 лв. по позиция 2 и с 237 516 лв. по позиция 3 на обществената поръчка, не и срока за изпълнение.

Изобщо, това е един изключително обвит в мистерия проект.

По информация на Община Пловдив, обекта трябваше да е завършен на 31.12.2023 г. И тук публично не е ясно как от януари срока за завършване стана декември. Откриване с "видео шоу и фоерверки“, вместо това сега трябва да се даде отговор, какво ще се прави с несъгласуваната от НИНКН ограда и за чия сметка остават всички платени извън срока на договора средства?

Че оградата е грозна и несъвместима с тази част на Стария град е ясно на всеки видял я.

По коридорите на общината от доста време се шушука, че има проблеми с верифицирането на средствата. Колко искания за верификации е имало до момента? Има ли анекс с управляващия орган за продължаване на работата след 31.12.2023 г., когато изтече и срока за верифициране на разходите по програмата? Пред някои медии Таня Петкова – ръководител на проекта твърди, че анекс има. Но никой не го е видял. Не може да се открие и в системата за документо-оборот на община Пловдив.  Ако Таня Петкова лъже, то кой ще плати поне 2 мил. лв. неверифицирани разходи?

На 22.02.2024 г. имаше и направено питане от група съветници в Общински съвет Пловдив, но до момента кмета Костадин Димитров не е отговорил.

Кога ще приключи работата на тепето и то ще стане достъпно за пловдивчани гостите на града?

Въпроси, на които обществото не получава отговор.

Тревожно и необходимо да се отговори също е, дали изпълняваният проект се различава значително от публично одобреният и представен на обществените обсъждания?

Препоръчително е ръководителя на проекта, вместо да се занимава с отглеждане на котки на работното си място, да даде адекватно отговори. Ако ли не, то цялата история би хвърлила сянка върху управлението на Костадин Димитров.

Виж коментарите (1)

Още по темата (135):
09.05.2024 В община Пловдив все още не е постъпило окончателно становище от НИНКН за оградата на Небет тепе
26.04.2024 Кметът за оградата на Небет тепе: Важно е да не загубим пари
19.04.2024 Официално становище на НИНКН за оградата на Небет тепе
19.04.2024 НИНКН: Оградата на Небет тепе не е съгласувана и не е допустима
19.04.2024 Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
18.04.2024 Кметът: НИНКН да каже да има или да няма ограда на Небет тепе
Още новини от Новини от Пловдив:
Вторият обвиняем за бруталната катастрофа с "Порше Кайен" не се п...
Възстановяват щетите по булевард "Руски" след трагичния инцидент
Тежко отмъщение застигна шофьор на такси в Пловдив
В Пловдив оказаха голяма чест на испански дипломат
Кръгла маса за домашното насилие в Пловдив
Обучение за бърза реакция и евакуация при бедствени ситуации се п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).