Напрежение в Първа градска заради превръщането й в ковид болница

Автор: Георги Василев
Коментари (2)
13:42 / 13.11.2020
10365
Голямо напрежение цари в поликлиниката към МБАЛ "Свети Мина“ заради преобразуването на лечебното заведение в специализирана болница за лечение на пациенти с COVID-19, научи Plovdiv24.bg. До драматичната ситуация се е стигнало вчера, по време на експертните огледи по преструктурирането.

Коментирано е комбинирането на един от кабинетите на личните лекари в поликлиниката със съседното помещение, където да бъде инсталиран мобилен рентген, клинична лаборатория и да работи преглеждащият лекар за COVID зоната.

В съседство работят още няколко семейни лекари. Днес всички служители на етажа в ДКЦ-то бяха скандализирани от евентуалната рокада и въвеждането на случаи на COVID-19 в лечебното заведение. В коридорите се говореше, че въпросната лекарка трябвало да премине през сложна процедура по пререгистрация, за да работи отново.

Plovdiv24.bg потърси мнението на различните страни по въпроса:

На стационарния телефон на поликлиниката вдигна разтревожена служителка, която отказа да даде повече информация на медията ни по телефона, за да не "опере пешкира“ от случката. Междувременно се оказа, че дори достъпът до уебсайта на ДКЦ-6 е преустановен, поради необслужени финансови задължения.

Управителят на болница "Св. Мина" проф. Петър Петров заяви, че поликлиниката е само наемател към болницата и той не вземал решения за преструктурирането ѝ, както и не бил запознат с въпросната драма.

Шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов: "Има колеги, които просто не са съпричастни“  

Яснота по случая хвърли директорът на дирекция "Здравеопазване“ в община Пловдив, който все още е в болнични заради успешното му преболедуване от COVID-19, но активно се занимава с общинските болници.

"Искаме да направим нещата без да създаваме излишно напрежение, но сами виждате, че това е невъзможно. Има колеги, които не искат да бъдат съпричастни - не искат дори един кабинет да освободят! За мен това е малко странно говорейки за чувство за солидарност и взаимопомощ между лечебните заведения в това напрегнато време“, коментира Калинов, който подчерта, че кабинетът на въпросната семейна лекарка просто щял да бъде преместен на втория етаж на поликлиниката.

По думите на Калинов, заради създаденото напрежение, ще се премине към друг вариант за преструктуриране - кугелът с клиничната лаборатория и преглеждащият лекар за COVID зоната ще бъдат настанени в диагностично-консултативния блок (ДКБ) на болница "Свети Мина“, а не в поликлиниката.

"Точно до това ДКБ е и триажа на болницата - по този начин ще комбинираме на потока на инфектираните с COVID-19 болни, без да го извеждаме в друга посока. Дал съм указание да се огледат точно тези помещения (до ДКБ-то) и да се премине към преустройство. Там смятаме да инсталираме и PCR лабораторията, защото там работи д-р Цанков – един от малкото лекари със специалност "клинична лаборатория“, които работят в областта на вирусологията и ДНК анализа. Важно е да се отбележи, че в клиничните пътеки, които се заплащат от двете общински болници за лечението на COVID болни влиза и цената за разход по PCR тест, който те правят в други лечебни заведения“, добави Калинов.

Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).