Най-кръвожадният крокодил вече е в Пловдив!

Автор: Мария Морунова
Коментари (11)
14:08 / 22.01.2015
11143
От началото на седмицата част от Природонаучния музей е и около двуметров нилски крокодил, дарение от Тракийското херпетологично дружество, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Хектор, така се казва крокодилът, е дарен заедно с две малки анаконди. Те са разположени в долното ниво на музея.

Нилският крокодил е сред животните, които се славят с най-лоша репутация в Африка. И това не е случайно - по данни на Световната организация за защита на природата големите влечуги са сред животните, които убиват най-много хора в Африка. Поради това в близкото минало са били сериозно избивани и сега популацията им не е голяма, въпреки че се е увеличила през последните години благодарение на природозащитни организации.

Днес кметът обяви, че за тази година от местния бюджет ще бъдат заделени около 300 хил. лв. за ремонта в Природонаучния музей.

"Като отворят бюджета, т. е. минат всички обсъждания, гласувания и т. н. и може да се ползват парите от него, ще са ни необходими около 2-3 месеца за ремонта на покрива. Ще бъде възстановена облицовката с керемиди и автентичния вид на покрива с купол. След това ще можем да отворим", коментира шефът на културния институт Огнян Тодоров.

Това означава, че очаква посетите в средата на годината. Тогава ще бъдат готови целият долен етаж - залата-пещера с всички експозиции в нея, където е и Хектор, както и 3D планетариумът.

Работата по 3D планетариума тече и в момента. От фирмата-изпълнител сглобяват купола, а в следващите месеци той ще бъде шпаклован и с поставена специална облицовка за прожекции. Ще бъдат монтирани и седалките.

Припомняме, че реконструкцията на музея стартира през 2013 г. До момента е работено по гредореда, направени са нови настилки във всички зали, подменени са ел. и ВиК инсталациите.

Виж коментарите (11)

Още по темата (125):
20.04.2024 Тридневен фестивал "Млада синя Земя" в Природонаучния музей
08.04.2024 Седмица на динозаврите в Природонаучния музей в Пловдив
08.04.2024 Проблем в Природонаучния музей в Пловдив
09.03.2024 Природонаучният музей в Пловдив кани на вълнуващо пътешествие до Антарктида
17.02.2024 Подобна опашка в Пловдив скоро не бяхме виждали
17.02.2024 Ще има много инвестиции в бюджета за музеите в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).