ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Над 300 прегледани за катаракта и глаукома само за седмица в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:07 / 12.11.2016Коментари (0)3249
©
Над 300 жители на Пловдив и региона на възраст над 55 г. преминаха през безплатен скрининг за катаракта и глаукома само за седмица. Това показват данните на Национална кампания "Право на зрение", които бяха отчетени вчера. Д-р Рада Бояджиева от Община Пловдив приветства инициативата, благодари на медицинските специалисти, участвали в нея и заяви, че кампанията винаги може да разчита на партньорството на Общината.

В Пловдив кампанията се проведе в края на септември т.г. В нея участваха шест лечебни заведения - Клиника по очни болести на УМБАЛ "Св. Георги", Очна клиника "Луксор", МБАЛ Пловдив (Окръжна болница), ВМА МБАЛ Пловдив, МБАЛ "Тримонциум" и МБАЛ "Централ Хоспитал". В очните отделения на тези болници лекарите преглеждаха безплатно и информираха пациентите за съвременните новости в лечението на двете заболявания. Важно за специалистите бе пациентите да разберат, че при катаракта (перде на окото) зрението може да бъде възстановено, докато глаукомата е коварно заболяване, което протича без симптоми и загубеното зрение не може да се върне.

Пловдив може да бъде пример за цялата страна - само тук болниците обединиха усилия и успяха да се организират да действат синхронно, посочиха организаторите на кампанията.

При 10% от прегледаните е открита недиагностицирана глаукома. Катаракта (перде на окото) има при всеки втори - процентът достига до 50%, дори до 80% при по-възрастните. Кампанията бе насочена към хората над 55 години, защото след тази възраст заболяванията рязко се увеличават.

Изнесените данни подкрепи със статистика д-р Сийка Димчева, директор Дирекция "Медицински дейности" в РЗИ Пловдив. Към края на 2015 г. жителите на Област Пловдив на възраст над 55 г. са 227 356 и за тях има потенциален риск да развият двете заболявания. Д-р Димчева посочи, че за 2015 г. в Пловдив за операция на катаракта са хоспитализирани 5574 пациенти, а 1982 са приети с глаукома. Това е близо 70% от всички хоспитализации за очни болести, което още веднъж доказва важността на кампанията, подчерта д-р Димчева.

"Нашата мисия е да опазваме зрението и винаги участваме в такива кампании. Но е необходима скринингова програма, която да бъде постоянна. Нашият общ апел към РЗИ, респективно МЗ, е създаването на такава програма", подчерта проф. д-р Нели Сивкова, ръководител Клиника по очни болести на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

Двете заболявания се подмладяват - категоричен е д-р Димитър Тасков, собственик на Очни клиники "Луксор". "Преди 30 години, когато започвах моя трудов стаж, оперирахме от катаракта 70-годишни. Сега оперираме все по-млади. Пътят на хирургият в световен мащаб е намаляване на разрезите. Искахме да информираме всеки пациент точно за тези новости в операцията на катаракта", посочи той.

Според д-р Костадин Кацаров, началник Очно отделение в МБАЛ "Тримонциум", младите хора не се отнасят с нужното внимание към своето здраве. "За прегледите се записаха повече възрастни, а по-младите подцениха кампанията. Разбирам, че работят и нямат време, но за работещия човек зрението е още по-ценно", каза той. Наблюденията на д-р Кацаров сочат също, че мъжете са по-немарливи към здравето си. Повечето от записалите се за скрининга са жени.

Интересни наблюдения около диагностицирането на глаукомата сподели д-р Бойко Ангелов от ВМА МБАЛ Пловдив. Оказва се, че глаукома може да протича дори и при ниско вътреочно налягане. "Години наред казваме на нашите пациенти, че високото очно налягане е един от симптомите. Сега констатирахме, че има глаукома и при нормално налягане. Това е много объркващо и за пациентите, и за нас. Налага се при съмнение да правим проследяване 2-3 месеца, докато поставим диагнозата", разказа той.

Д-р Надежда Крумова, управител на МБАЛ "Централ Хоспитал" посочи, че цялото очно отделение с удоволствие е участвало в кампанията и ще я подкрепя и занапред.

В края на пресконференцията представителите на лечебните заведения, РЗИ и Община Пловдив получиха благодарствени плакети за участието си и подкрепата на кампанията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: