ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Над 200 специалисти взеха участие в XVI национален конгрес по оториноларингология
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:20 / 16.10.2022Коментари (0)1925
Проведе се XVI национален конгрес по оториноларингология от 7 до 9 октомври в Бургас, организиран от Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия. Форумът събра водещи специалисти по УНГ болести от страната и чужбина, които представиха новостите в сферата и обсъдиха развитието на специалността.

Конгресът беше официално открит от председателя на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия – проф. д-р Карен Джамбазов, който отбеляза засиления интерес към най-голямото събитие в областта на оториноларингологията през 2022 г. Официален гост беше председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който поздрави участниците на официалното откриване на конгреса. Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който също е специалист по УНГ болести, изпрати поздравителен адрес, с който приветства събитието. Приветствие към делегатите отправи и заместник-кметът по здравеопазване на община Бургас – г-жа Ананиева.

Конгресът се проведе под мотото "Лечебни концепции в оториноларингологията – настояще и бъдеще“. Научната програма съдържаше 58 доклада, структурирани в сесии по основните направления, включително и сесия с акцент върху усложненията на УНГ органите, предизвикани от COVID-19. Специално участие в научната програма взеха гост-лекторите prof. Raluca Grigore от Румъния, prof. Andrzej Zarowski от Белгия, prof. Maciej Misiołek от Полша, Prof. Jonas J.-H. Park и проф. Асен Койчев от Германия, които посетиха Бургас, представиха интересни доклади и взеха участие в част от дискусиите.

Интересни доклади по теми в различни направления на оториноларингологията изнесоха видни наши специалисти като проф. Румен Бенчев, проф. Диана Попова, доц. Юлиян Рангачев, проф. Марио Милков, доц. Христо Златанов, доц. Николай Сапунджиев, доц. Тодор Попов, доц. Петър Руев, доц. Димитър Пазарджиклиев, доц. Дончо Дончев  и други.

Младите УНГ специалисти, които бяха отличени на миналогодишния конгрес и получиха награда – участие в специализиран обучителен курс по специалността – д-р Александрина Топалова-Шишманова, д-р Лора Никифорова и д-р Борис Духленски, отново взеха участие в научната програма и показаха развитието си и постигнатите резултати.

На тазгодишния форум отново бяха предвидени награди за млади специалисти с най-добро представяне в научната програма. Определеното жури от Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия награди д-р Георги Давидов, д-р Мария Краева, д-р Денис Милков и д-р Кирил Пеев, които освен грамота, връчена по време на закриващата гала вечеря, получиха и грант за участие в обучение или научно събитие, осигурен от сдружението.

В рамките на конгреса се проведоха 2 кръгли маси. Едната по проблемите на неонаталния слухов скрининг, а другата за онкохирургията на глава и шия. В кръглите маси, освен оториноларинголози, участие взеха и специалисти по други специалности, които имат отношение по проблемите – педиатри, неонатолози, онколози, радиолози и др. Поставянето на двете теми в мултидисциплинарна аудитория позволи да се проведе комплексно обсъждане на проблемите, с което да се постави началото на ефективни решения в полза на българските пациенти.

Конгресът предизвика голям интерес на професионалната общност на специалистите по уши, нос и гърло от цялата страна. Научното събитие се радваше и на засилен интерес от страна на едни от най-големите компании от медицинската и фармацевтичната индустрия, които го подкрепиха като изложители.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: