Началникът на РИО – Пловдив: Тъжно ми е, когато минавам покрай празните училища

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
18:00 / 02.01.2021
17081
За началника на Регионалния инспекторат по образование – Пловдив Иванка Киркова отиващата си година е изключително трудна. Всеки път се питала: "Този път ще се справим ли?"

В интервю за Plovdiv24.bg просветната шефка разказа, че системата е доста сложна, тъй като включва 193 училища, 164 детски градини  с 5 и 6-годишни дечица, които подлежат на задължително обучение, както и няколко хиляди учители в училища и в детски градини.

"Всички ние в моменти трябваше да работим като един. Аз съм изключително благодарна, че в голяма степен сме се справили, което го показват фактите. Притеснявах се, че резултатите от външните оценявания на нашите ученици ще са много по-ниски, но реално нямаше такъв проблем – те са почти еквивалентни с тези от миналата година. Притеснявах се как ще организираме държавните зрелостни изпити – дали ще има квестори в залите, дали ще дойдат учениците, но всичко мина по-добре от очакваното и системата отново си свърши работата" – сподели тя.

Според Киркова, РИО - Пловдив е направило добър план прием. В началото е получена информация за около 700-900 ученици, които не са подали заявления за участие в първо класиране. Включен е целият ресурс и, благодарение на директорите на основните училища, в които тези ученици са учили, благодарение на кметовете по места, на партньорите по механизма за обхват и експертите от РИО, е проучен проблемът на всеки ученик поотделно. В резултат – по-малко от 100 деца не са записани, като повечето от тях са в чужбина със семействата си.

През цялата година не е прекъснато извършването на т. нар. легализация на дипломи, най-малкото защото с тях се вади свидетелство за управление на МПС.

"Бяхме много ангажирани с тази дейност през всички летни месеци, по време на пандемията, това продължава и сега, защото много българи се връщат в страната" – уточни просветната шефка.

От месец март увеличението на желаещите да се върнат е няколко пъти. Като пример посочи също, че тази учебна година има 90 000 ученици на територията на областта във всички форми на обучение, а миналата година са били около 70 000.

Сподели, че й е много тъжно, когато минава покрай празните училища.

"Всеки се страхува за здравето си. Нямаше напрежение и нямаше нещо, което да ме накара да апелирам към затваряне на училищата" – обясни защо е гласувала с "въздържал се" на заседанието на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб, на което беше взето решение за последното удължаване на онлайн обучението в региона преди здравният министър да издаде заповед за това за цялата страна.

Входните нива за учебната 2020/2021 като цяло са били по-ниски, но причините за това са много. Киркова коментира, че като цяло, образователната система е все по-готова за дистанционно онлайн обучение. С 2% е повишена обезпечеността с устройства на учениците в цялата област.

"87% от учениците в начален етап разполагат с технически устройства, 90% - в прогимназиален етап, близо 98% - в гимназиален. През януари ще имаме ново проучване и съм убедена, че ще подобрим този показател" – каза тя.

МОН прави всичко възможно и са преведени чувствителни средства за закупуване на техника, а последно е направен превод за закупуване на пречистватели за въздуха.

Друга тема на интервюто бяха платформите чрез които се извършва онлайн обучението и как първокласните се справят.

"Началните учители са много отговорни, много дисциплинирани. Без подкрепата на родителите, без родителят да замести учителя и да хване ръката на детето, и ако се скъса връзката детска градина – училище – родители, няма да има никакви резултати" – категорична е тя.

Киркова сподели, че наскоро е прочела разказ на Айзък Азимов – "Колко хубаво им е било". Писан е през 1951 г., а действието се развива през 2157 година, когато не знаят какво е книга, училище, където всички деца са заедно, а учителят е човек.

"Ние сме щастливци, че в момента дори, зад устройството, нашите ученици имат връзка с учители, с хора, с човеци, които в много голям процент се раздават и работят от сърце и душа. Благодаря им на всички тях и съм убедена, че учителите са с мисия и ще направят всичко, което е по силите им, включително – да работят през ваканцията и лятото, и съботи и недели ако трябва, за да могат, когато настъпи подходящото време, когато децата се върнат в училище, да могат да компенсират в най-голяма степен" – каза просветната шефка.

За новата 2021 г. Иванка Киркова пожелава здраве, много светлина, много доброта и всеки да намери подкрепа в човека до себе си.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (17025):
06.05.2024 Ген. Мутафчийски за трудностите на военен лекар
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).