ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
На 18 юни Пловдив посреща водещи професионалисти от сферата на дизайна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:28 / 14.06.2016Коментари (0)1507
©
"Дизайнът, който помага. Дизайнът, който е иновативен и алтернативен. Дизайнът, който променя животи и светове. Дизайнът, който е отворен и достъпен за всички. Дизайнът, който е в услуга на обществото" - това са основните теми на тазгодишното издание на професионалния форум, част от международния фестивал ONE DESIGN WEEK 2016.

Форумът, който ще се проведе на 18-ти юни в Дом на Културата "Борис Христов", по традиция събира водещи експерти от сферата на дизайна, представяйки различни гледни точки и иновативни проекти.

Тази година не е изключение и в България пристигат шестима лектори, които представят световни практики и актуални тенденции в сектора.

Специално в България пристига Алис Ростърн - най-изтъкнатият, забележителен и актуален критик по темата дизайн. Тя изследва история на дисциплината, съпоставя важни събития/течения с техни отражения в настоящето и прогнозира бъдещите им влияние. Нейната работа показва ясно как дизайнът се променя и оптимизира живота ни в по-смислен, устойчив, оптимистичен и добре функциониращ. Тя участва в журито на редица изтъкнати и популярни награди за изкуство, дизайн и архитектура (Turner Prize, Stirling Prize, PEN History Book Prize, Buckminster Fuller Challenge, BAFTA). На нея приписват заслугата за рекордното повишаване на публичното финансиране на визуалните изкуства, докато е главен консултант за Arts Council England (2007 - 2013). Лекция: 14:30-15:30

Ейске Тачикава е основател на мултидисциплинарното студио Nosigner. Той е представител на новото поколение японски дизайнери, които с работата си целят да предизвикат социални иновации. Неговите проекти се радват на международно признание и множество награди, сред които: Design for Asia Grand Award, iF Design Award, PENTAWARDS PLATINUM, SDA Grand Award и др. С подкрепата на EU JAPAN FEST и в партньорство с ОФ Пловдив 2019. Лекция: 11:00-12:00.

Адам фон Хафнер е представител на датската неправителствена организация INDEX: Design to Improve LifeR, която връчва една от най-значимите награди за дизайн в света - INDEX: Award. Тя се присъжда на всеки две години, отличавайки проекти, които използват дизайна като инструмент за справяне с най-големите глобални предизвикателства. Лекция: 12:00 - 13:00.

Питър Мариголд, създателят на FORMcard, завършва продуктов дизайн в Royal College of Art. Неговите нестандартни и иновативни решения са концентрирани в разнообразие от проекти, включващи дизайн на мебели, продукти и интериори. Питър има редица отличия, а работата му е излагана в МоМА, Holon Design Museum и 20_21 Design Sight в Токио. Лекция: 15:30 - 16:30.

Стивън Серато завършва Art Center College of Design в Пасадена (Калифорния) и Werkplaats Typografie (Холандия). Студиото му специализира в проекти за културни институции и независими звукозаписни компании. Сред клентите му са: Тhe Amsterdam School of the Arts, de Appel Arts Center, Kunstverein Publishers, Kindred Spirits Records, Warp Records и др. С подкрепата на Посолството на САЩ в България. Лекция: 17:00-18:00 ч.

Пийтер-Ян Пийтерс завършва Design Academy Eindhoven (Холандия). Той е основател на студиото OWOW (The Omnipresent World of Wiz Kids). В работата си умело смесва иновации, дизайн и технологии със забавления. OWOW създава богата гама от продукти, вариращи от музикални инструменти до реклами за медицински апарати. С подкрепата на Creative Industries Fund NL. Лекция: 18:00 -19:00.

Модератор е Матилда Кжиковски - дизайнер, куратор, съ-основател и един от директорите на Depot Basel - пространство за съвременен дизайн в Швейцария.

За ONE DESIGN WEEK:
Фестивалът се организира от Фондация "Едно за Култура и Изкуства" в партньорство с Община Пловдив и "Фондация Америка за България", с генералното партньорство на Programista;, в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Фестивалът е признат от журито на ЕФФЕ - "Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа" с награда за 2015/2016 г. Основни партньори са мобилният оператор Виваком; Лидл, Милка и Пътища Пловдив, а като дизайн партньор към събитието за поредна година се включва и ИКЕА с изложба и работилница. Програмата на фестивала включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика - изложби, работилници, дискусии, представяния, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

Темата на осмото издание на фестивала е "- Мога ли да помогна?" и чрез нея ONE DESIGN WEEK 2016 ще разтвори рамките на съвременния дизайн и ще накара публиката да го съзира навсякъде около себе си. Дизайнът не е нещо елитарно, а "инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни". Същевременно фестивалът ще постави акцент върху процеса по създаване на дизайн във всеки смисъл на думата - от информационен до продуктов дизайн.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Аматьорски футбол
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: