ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Музиканти от висша класа пристигат от цял свят в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:28 / 21.04.2016Коментари (1)2358
©
Париж, Буенос Айрес, Лондон, Хюстън, Дюселдорф, Остин, са част от точките по земното кълбо, откъдето пристигат световноизвестни артисти за пролетното издание на VII Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". Форумът, носител на сертификата за качество "Европейски фестивал 2015 - 2016" на Европейската фестивална асоциация, отново ще зарадва своите почитатели с концерти на български и чуждестранни музиканти от най-висок ранг.

Още на откриването на фестивала на 14 май на сцената на ГДК "Борис Христов" ще имаме щастието да посрещнем чествания в цял свят Орлин Анастасов, сочен за Бас номер 1 днес, наследник на легендарния Николай Гяуров, в партньорство с изтъкнатия пианист Никола Таков - професор в Парижката консерватория, и с новото вокално откритие сопрана Ралица Ралинова - носителка на множество награди от международни и национални конкурси. Този концерт включва и едно специално участие - прочутия Хор на пловдивските момчета с диригент Милка Толедова, който тази година празнува 40-годишния си юбилей. 

Фестивалът лансира две звездни сценични срещи - тази на именития български виолончелист Станимир Тодоров - водач на виолончелите в един от най-реномираните оперни театри в света - "Театро Колон" в Буенос Айрес , и пианиста Виктор Вълков (носител на златен медал от конкурса Ню Орлийнс Пиано Компетишън - САЩ). Другото партньорство, очаквано с огромно нетърпение от меломаните, е на двама знаменити наши музиканти - Евгени Божанов (пиано), лауреат на конкурсите "Кралица Елизабет", "Ван Клайбърн", "Фредерик Шопен", и Светлин Русев (цигулка) - концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио. Двете дуа за първи път се събират заедно на подиума, и то именно в "Дни на музиката в Балабановата къща"! 

400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир ще бъде отбелязана с концерт на бароков ансамбъл Mixtet и прекрасното сопрано Евгения Ралчева, изпълняващи музика от времето на великия Бард, с участието на блестящия актьор от Народния театър "Иван Вазов" Валентин Ганев и видния преводач от английски език, поет и изследовател на творчеството на Шекспир - проф. д-р Александър Шурбанов.

Превърналият се в традиция Голям детски концерт IV, който ще се проведе отново пред очите на целия град, на Римския стадион, ще представи на откритата си сцена популярните и обичани младежки състави - Оркестъра на НУМТИ "Добрин Петков", с диригент доц. Пламен Първанов, и Народния оркестър на АМТИИ, с диригент проф. Костадин Бураджиев.

Харизматичният оркестров водач Йордан Камджалов ще бъде гост-диригент на Оркестъра на Държавна опера - Пловдив, в чиято програма ще гастролира като солист пианистката със световна кариера Пламена Мангова - лауреат на конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел.

Филип Купер - първи кларинетист на Националния оркестър на Франция, именитата цигуларка проф. Стойка Миланова - лауреат на конкурсите "Кралица Елизабет" и "Карл Флеш", Ейда Джоунс - първи флейтист на Austin Lyric Opera и на оркестъра на Victoria Bach Festival - САЩ, Вангел Тангъров - първи кларинетист на Austin Lyric Opera, Mid - Texas Symphony, Victoria Symphony, Екатерина Тангърова - пиано, са сред майсторите на камерното музициране, които ще вземат участие в "Дни на музиката в Балабановата къща". Под тяхното респектиращо ръководство ще се проведат и ежегодните "Музикартисимо майсторски класове".

В рамките на пролетното издание на фестивала ще се открие изложбата на Христина Скечъл /САЩ/ "Изкуство с тийнейджърски дух", представяща ранното творчество на една успяла българка зад океана.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Фондация "Америка за България", Община "Пловдив", Общински институт "Старинен Пловдив", Министерство на културата" и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: