Московски обясни за летище "Пловдив" и за влаковете с 200 км/ч

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:41 / 16.05.2016
7354
- Г-н Московски, тествахте с премиера Борисов с 226 км в час първите 36 км от бързите релси. Кога ще бъде завършено цялото направление от Септември до Свиленград?

- До няколко месеца тази линия ще бъде готова. Инфраструктурата позволява 200 км в час. Ако всичко върви добре и в БДЖ, догодина ще може да имаме и подвижен състав, който да се движи по тези релси.

- Догодина ще има нови влакове за скорост от 200 км в час?

- Ако в края на годината приключим успешно с концесията на летище София и с парите погасим заемите на БДЖ, ще останат средства за купуване на нов подвижен състав. Колегите от БДЖ готвят документацията за поръчката.

- Кога ще я обявите?

- До края на годината. Колко мотриси ще поръчаме, зависи от това с колко пари разполагаме. Предвидено е еднократно авансово плащане от концесионера за летище София, а търгът ще започне от 570 или 580 млн. лв. 

Ако тази сума нарасне, а дълговете на БДЖ ги редуцираме, те в момента са 500 млн. лв., и ако държавата помогне малко, ще се опитаме с около 200 млн. лв. да купим нови влакове, които да пътуват от София до Свиленград и до Бургас. 

В НКЖИ вече вървят процедурите за участъците София - Елин Пелин, Елин Пелин - Ихтиман и Ихтиман - София. Жп линията София - Волуяк и Волуяк - Драгоман трябва да я приключим в този програмен период. Ако това се случи, то в Южна България до 3 или 4 г. ще имаме нови бързи релси, нови влакове и нови гари.

- Кои са заявили намерение за летище София?

- Това са летищата Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, инвестиционният фонд зад "Хийтроу". Катарците и китайците също заявиха интерес, от Турция има. Очакваме финансовият ефект за държавата от концесията на летището да е 1,1 млрд. лв. Освен голямото авансово плащане за държавата има плащания всяка година, инвестиции. И ако това го сравниш със сделките за американските централи, БГА "Балкан", с "Лукойл", с далаверите в "Кремиковци", то е чудовищно.

- Говорите за управлението на Иван Костов?

- Да. И даже се чудя с какъв морал и с какви очи излизат сега да критикуват, като нямат тухла върху тухла сложена, най-големият грабеж на държавата стана по тяхно време.

- А концесията на аеропорта в Пловдив?

- В средата или края на юни ще отваряме оферти. Има интерес.

- В 2020 г. свършват ли парите от Европа, какво ще се прави с жп линиите в Северна България?

- Не е коректно това твърдение, че през 2020 г. приключват европейските пари. Приключват кохезионните мерки, но ще продължат други финансови инструменти, както е сега със "Свързана Европа". Вероятно няма да бъде безвъзмездно финансиране, може да е чрез финансов инженеринг, тогава може би ще се включат и банките.

- Това означава ли, че жп линиите в Северна България остават за обновяване след 2020 г.?

- Ние имаме проектна готовност. Проектът за жп линията Русе - Варна е готов, на идейна фаза е готов проекта за Мездра - Горна Оряховица, имаме проект Видин - Медковец. Така че може да се работи по Северна България, но няма финансиране.

- Кои са проектите по "Свързана Европа" в транспорта?

- Имаме три. Те са по това направление, което вече изговорихме - в Южна България.

- Още наливаме пари в Южна България?

- А какво да направим? Да оставим дупка в незавършен жп коридор в Южна България и да отидем в Северна ли? По направлението от сръбската граница до порт Бургас парите по оперативната програма не ни стигат и затова използваме "Свързана Европа".

- Колко пари са оттам?

- 406 млн. евро.

- Преживяхте срив в автомобилната администрация - арести и скандали за подкупи. Сега обмисляте едва ли не в изолирана космическа капсула да се решават листовки.

- Казва се изпитен терминал.

- Но проблемът е системен. Преди години колега от "168 часа" си купи книжка. Всеха се мерки. После се въведоха камери, таблети и пак се купуват книжки. Два пъти арести на шефове на ДАИ. Камери в колите на пътя и пак се плаща такса "спокойствие".

- Да, има системен проблем. Местата, където се пробива системата, за да се купи книжка, са няколко. Първо фалшив документ за самоличност - човек се представя от името на друг. Ние нямаме механизъм да го установим. Ако един неграмотен е стигнал до изпит, пробил е системата, как някой не е забелязал? 

Нямаме партньорско и адекватно отношение от автошколите, които могат да ни предупредят. Трети момент - фалшиви дипломи, които няма как да проверим. Следващ момент - корупционният натиск е огромен. Но трябва да е ясно, че заплатите в тази администрация са изключително ниски.

- Какви са заплатите?

- Дадох пример с инспекторите, които са на пътя - 480 лв. са заплатите им.

- Е, трябва до 1000 лв. поне да ги докарат.

- Това казвам, това е корупционен натиск върху тях и те се поддават

- И какво правите?

- Ще ви кажа какво правим в момента. Колегите разработват анализ, който да доведе до окрупняване на контролните органи. Транспорта го контролира митницата с кантарите, министерството на земеделието с дезинфекцията, ДАИ, КАТ, пътната агенция с мобилни кантари, НАП с групите за фискалната полиция. Изговорил съм го с премиера да се обединят контролни органи. Дали ще остане един, 2-3, но не е нормално да са 6-7.

- Странно ми се вижда да се обединят митници, КАТ и ДАИ.

- Ако предоставим контролните функции от ДАИ на КАТ, то единствената разлика е, че катаджиите трябва да се научат да проверяват тахошайбите.

- И тираджиите ще дават на едно място пари.

- Както искате го наречете, но това е работещ вариант. Защо да не могат мобилните кантари на пътната агенция да се окрупнят с тези на митниците. Като мерят едно и също, да го прави един орган, а данните да се ползват от различните институции. Но пък да им се дадат по-добри заплати. 

В рамките на месец колегите ще са готови с този анализ и ще го предоставя на премиера. Това ще е едната мярка. Другата е за изпитите - така наречените изпитни терминали, които ще представляват кабини, ще има едно електронно устройство, кандидатът ще си даде отговорите и ще си излезе. Те ще бъдат звукоизолирани, ще има видеонаблюдение.

- От преди месец-два ви пратих известия, че имаме сигнали, че в Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) се назначават некомпетентни хора, че се уволняват хора.

- Едно уточнение да направим. Няма никакви законови изисквания за длъжностите, които се заемат в ГВА. Изискванията са по длъжностни характеристики и на 100% всеки един от назначените отговаря на тях. Смяната на шефа на ГВА се наложи, защото получихме сигнали, изискахме и от специализирани органи проверка. 

От тях имаме официални доклади, че и те са констатирали административни слабости. Няма данни за корупция и закононарушения. Но това ми беше достатъчно да освободя стария директор и на негово място сложих шеф на дирекция, който отговаря на всички условия. 

Този човек (новият директор на ГВА Иван Иванов - б.р.) не само че отговаря на всички изисквания, а е сертифициран от Европейската агенция за авиационна безопасност във въздухоплаването (ЕАСА) да прави одити в други държави. За 2-3 г. е одитирал над 10 държави. И в момента е командирован за одит.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (1)

Още по темата (471):
26.04.2024 Започна проектирането на жп гара до летище "Пловдив"  
24.04.2024 Полети до три нови дестинации може да има скоро от летище "Пловдив"
17.04.2024 Полети до Рим и Милано от Пловдив?
14.04.2024 Искат директни полети Виена-Пловдив, по подобие на дестинация Лондон
12.04.2024 Това ли е истината за летище "Пловдив"? София не иска конкуренция?
06.04.2024 Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).