Мощна компания купи атрактивен терен до Гребната база

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
19:11 / 30.07.2022
23527
Фирма "Булфарма" ООД, която притежава най-голямата група частни лечебни заведения в страната, включително пловдивската УМБАЛ "Пълмед", придоби чрез електронен търг атрактивен терен на близо 8 пъти по-висока от първоначалната цена, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Теренът е с обща площ  28 878 кв. метра и е отреден за комплекс за здравеопазване. Преди години тук е било планирано да се изгради хеликоптерна площадка за нуждите на УМБАЛ "Свети Георги", която най-голямото здравно заведение в Южна България обслужва като територия. В последствие държавният имот е включен в активите на "Национална компания индустриални зони" ЕАД, която сега извърши продажбата.

Началната тръжна цена за терена е определена на 4 089 200 лв. без ДДС, като стъпката за наддаване е 408 920 лв. без ДДС. За апетитният имот се състезават "Булфарма" ООД и "Тарамех" Лтд. Първото дружество е собственост на д-р Михаил Тиков и се управлява от синовете му Иван и Никола. Второто е на Ахмад Фахми Абделрахман Абделдайем. 

"Булфарма" ООД печели наддаването с предложена цена от 33 122 520 лв., която надвишава почти десет пъти първоначалната. Новият собственик трябва да направи инвестиция не по-малко от 20 000 000 лева до 5 години от влизане в сила на ПУП-ПРЗ. След изграждане на обекта новият стопанин трябва да осигури не по-малко работни места за 50 души, които да бъдат поддържани за срок не по-кратък от три години. 

Минималната плътност на застрояването трябва да е не по-малко от 50 % от допустимата максимална площ на застрояване, съгласно действащия подробен устройствен план. Купувачът няма право да променя предназначението за ползване на имота за срок от 5 години, освен когато е необходимо с оглед осъществяване на основната му дейност или представлява изпълнение на нормативно изискване.

Задължен е също да използва изградения обект на 100 процента за дейността, съгласно предназначението на имота в съответствие с подробния устройствен план. В срок до 6 месеца между участника, обявен за спечелил процедурата, и изпълнителния директор на "Национална компания индустриални зони" ЕАД се сключва договор за покупко-продажба на имота. По закон победителят трябва да представи документ за произход на средствата, с които се извършва покупката.

Атрактивният имот е близо до Гребната база. Според кадастъра адресът му е бул. "Пещерско шосе" № 66, но достъпът до него е откъм бул. "Свобода" и ул. "Царевец". Продажбата се извършва след решение на Министерски съвет от 5 юли 2022 г. и решение на министъра на икономиката и индустрията от 6 юли 2022 г. във връзка с чл. 3а, ал 1 и чл. 28, ал. 9 от Закона за приватизацията и следприватизационния контрол.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).