ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Митологията на Съединението и неговите антигерои
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:32 / 06.09.2010Коментари (4)22004
©
Митологията на Съединението 1885 година ни е вече до болка позната. Повърхностният прочит на историята, съчетан с обслужващи всяка власт емоционални призиви за обединение на българите в името на светлото бъдеще, доминира в тържествените слова при всяко честване на събитието. Един по-задълбочен поглед обаче открива и по-интересни неща - как в дните около Съединението се зараждат няколко архетипа, които могат да се срещнат и в по-късни исторически периоди. Още тогава е имало даже и агенти - доносници. Започваме с тях.

Няколко дни преди Съединението С.С.Бобчев, директор на правосъдието в Източна Румелия, получава писмо, в което се съобщава за станалото в Дермендере заседание на съзаклятниците -съединисти. Изброяват се имената им, разкрива се планът им за действие. Авторът сам си е избрал псевдонима - "Чиновник".Ако съзаклятието не беше успяло, този човек би направил кариера. Но след Съединението той остава неизвестен. Така за историята остава само един "Чиновник".

Обикновено събитията от 6 септември се описват като всенароден празник, а не като преврат /въстание, комплот, революция, пронунциаменто, взрив - според съвременниците/, при който има повече от една жертва. Единствената жертва - Райчо Николов, пада в Пловдив. Съвсем различно е положението в Чирпан.

Наказателен отряд, начело с поручик Жейнов, тръгва след отряд въстаници. Поручикът, "от желание да се прояви и предан на румелийските управници"- както пишат съвременниците, дава заповед да се стреля. В разстрела участва и поручик Вощинов. Жертвите са погребани на 7-и и техните имена бързо се забравят в еуфорията на Съединението.

Не по-малка преданост демонстрира и капитан Кънчев, който е изпратен да потушава бунта в Панагюрище. В архивите са останали няколко негови телеграми:"...за повдигане падналия авторитет на властта трябва сила.""...Мисля, че немедленно трябва да се нападне и смаже тази неоформена още сган!" "...съсипан от труд и за сън. Въобще за днес положението ми е критическо. Боя се, че ще падна в изнурение на сили."

"Още един като него да имаше - пише Захари Стоянов, - и съединението нямаше да стане".

Трима опълченци решават да ликвидират престаряващия се капитан. Спасява го пазаджишкият съзаклятник Тодор Мумджиев. Той решава, че един такъв млад и образован човек ще бъде потребен занапред на България. Капитан Кънчев посреща утрото на 6-и септември, изпаднал в голямо двоумение. Бързо обаче се ориентира в обстановката, слага панагюрско лъвче на фуражката си, проси милост и пръв повежда хорото...

Минават години, събитието се митологизира и фактите, които не вършат работа, се забравят.Ако някой все пак спомене за душманите на Съединението, намира се извинение. Както днес се казва - служили са на България. Изпълнявали са заповеди.Ето какво пише съвременникът на събитията генерал Абаджиев в своите спомени: "Не зная защо, но ние, офицерите, ако и да смятаме себе си за патриоти, но имаме едно чисто военно възпитание в абсолютно подчинение и буквално изпълнение на получената заповед, та не считаме тези наши другари дотолкова виновни, додето са се опитали да изпълнят точно получената заповед."

И така - Съединението успява. Тълпата линчува убиеца на капитан Райчо. Поручик Жейнов, обезумял от страх, търси козите пътеки из Балкана, за да избяга от възмездието. Поручик Вощинов от "гризение на съвестта и от разкаяние" полудява и умира. Капитан Кънчев надживява всички и става градоначалник... 

Източник: ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Този "предателски ген" е описан много добре в едно от списанията на Алена - Кармичен кръг. Тя казва,че 5 вековното турско робство е съградило именно такива хора. За съжаление този ген се предава от поколение на поколение. Днес на предателите им казват помаци.Това не е случайно.В Родопите е станало най-голямо "промиване" на мозъци по онова време.Много хора осъзнават,че са българи но говорят турски и проповядват исляма. Турците се славят като перфектни търговци и са направили именно това. Купили са душите на всички тези тогава бедни духом хора. Този предателски ген помага и на комунистите да вземат властта и сега ние виждаме техните последици.Всеки 2 балканджия е бил ятак и комунист,а днес тези хора са в лигата на БСП и ДПС.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: