Милиони евросредства потичат към Пловдив още тази година!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (15)
12:30 / 12.01.2016
10703
През май започва инвестирането на евросредства в Пловдив по ОП "Региони в растеж". Такива са очакванията на местната власт, след като с решение от 4 януари Пловдив е единственият град в страната с одобрена инвестиционна програма по оперативната програма. Това заяви кметът Иван Тотев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че Пловдив по ОП "Региони в растеж" ще получи малко над 80 млн. лева. За усвояване на средствата местната администрация направи редица проекти, които да се реализират в трите зони за въздействие в града според Интегралния план за развитие на Пловдив.

"Предвиждаме до края на месец май да имаме сключени договори за 50% от изготвените проекти по ОП "Региони в растеж". Това ни дава сигурност, че до 2018 г. ще имаме 50% завършени проекти от планираните по програмата. Надявам се дори и на повече", коментира градоначалникът.

Той обясни, че Пловдив е избран сред 39 града, 9 от тях са представили инвестиционни програми и само пловдивската е одобрена. Така през първата половина на програмния период Пловдив ще работи по половината от проектите си. 

През 2018 г. ще се направи преразпределение на средствата по програмата, което ще е на конкурентен принцип и градовете с повече реализирани проекти ще имат шанс за повече средства при преразпределението.

Тотев припомни и в кои зони ще бъдат инвестирани парите. Това са т. нар. "Социална зона" или зоната между  булевардите "Шести септември", "Източен" и "Княгиня Мария Луиза". В нея са предвидени благоустрояването на десния бряг на река Марица заедно с премахването на паважа по бул. "Марица-юг" и премахването на гаражните клетки; реконструкция на улици, на тротоари, на междублокови пространства; облагородяване пространството около Източната порта; енергийна ефективност за несанираните детски и учебни заведения в Пловдив.

"Това е най-голямата зона, с издадени строителни разрешения и до края на годината физическото им изпълнение може да започне", каза още кметът.

Втората зона е тази с обществен характер или зоната около Централна гара. Тук ще се работят два основни проекта - благоустрояване на предгаровия площад, както и бул. "Христо Ботев".

Третата зона е т. нар. Икономическа зона или кв. "Гладно поле". В нея ще се инвестират средства за изграждането на улична мрежа, което ще подобри инвестициите в зоната.

През следващите 20 години всяка зона ще се разширява, за да обхване целия град.

Цялата рамка на програмата трябва да бъде разходвана в 5 основни направления - енергийна ефективност (около 18 млн. лева), градска среда (24 млн. лева), зони с потенциал за икономическо развитие (16 млн. лева), социална инфраструктура (5 млн. лева) и образователна инфраструктура (15 млн. лева).


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (15)

Още по темата (24):
13.09.2017 Свалиха обществена поръчка за многомилионен проект в Пловдив
04.07.2017 Започва се многомилионното преобразяване на централна градска част
18.04.2017 В Пловдив правят Център за временно настаняване
25.01.2016 Кметът подписа първото споразумение за 80 милиона лева безвъзмездно европейско финансиране за Пловдив
15.10.2015 Библиотека и сцена на открито край Марица, нови паркове и детски градини в Пловдив
23.06.2015 Кметът обясни къде ще отидат милионите, които Пловдив ще получи
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).