Метачките от "Чистота" с гарантирана 13-а заплата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:02 / 30.03.2009
2324
Над половината от 750-те служители на "Чистота" вече са синдикални членове, след като миналата година КНСБ и КТ "Подкрепа" за първи път в демократичната история на предприятието стъпиха там. Затова и официално днес бе подписан историческият за фирмата колективен трудов договор в присъствието на пловдивските профсъюзни лидери д-р Татяна Миран и Атанас Кръстев и управителя на "Чистота" Радослав Кошински, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Всички предвидени за работниците придобивки са поне малко в повече от задължителните според кодекса на труда. Вместо по 0,6% за всяка година прослужено време те ще получават по 1% допълнително към заплатите. На всеки пет години например ще се добавя по един ден към платения отпуск. При постигнати положителни финансови резултати е гарантирано задължително премиране чрез 13-а работна заплата. Материални стимули работниците и досега са имали, но са били израз на добрата воля на ръководството.

"Най-важната придобивка за хората е тяхната закрила като синдикални членове. Никой не може да бъде освободен от работа без задължителни консултации. Процент от годишния фонд за работна заплата ще отива за социално-битови и културни разходи, от него фирмата ще поема задължителни обезщетения за шофьори при евентуални катастрофи, каквито, за жалост, се случват", обясни Кошински на пресконференция.

За първи път от години в "Чистота" няма свободни щатове. Ако до миналата есен е имало голямо текучество и само през септември е нямало кого да назначат на 30-40 вакантни места, в момента 150 кандидати са подадали молби за работа. Това Кошински си обяснява с промяната на статуквото в предприятието. Основните заплати вече не са най-ниските - вместо 250 лв. метачките сега получават по 295 лв., средната заплата при сметосъбирачите е 350 лв., основният доход на автосервизните работници и шофьорите е около 500 лв., а на администрацията - 520 лв. Всички допълнителни плащания, сред които и 0,50 лв. на час за нощен труд, заформяли едно що-годе по-прилично ниво отпреди година. Допълнителен стимул бил и осигуреният безплатен градски транспорт. При много изгодни условия "Градски транспорт" и "Хеброс бус" били предоставили два автобуса, с които извозват работниците по кварталите им.

"Колкото и мънички да са бонусите, те правят хората съпричастни към работата и към фирмата. Чрез колективния договор се гарантира сигурността на работното място, както и прилични доходи, обвързани с качеството и количеството вложен труд", заяви д-р Миран и подчерта, че подписаните през последните шест месеца рамкови договори са изненадващо малко. Според Кръстев без всякакво основание са спекулациите по адрес на "Чистота". "Предприятието изпълнява изключително важна обществена функция. Подписаният договор е доказателство за пълна прозрачност", убеден е той.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вижте какво наказание постановиха в Пловдив за полицая, убил малк...
След 16 дни бутат Бетонния мост!
Деница Николова, ГЕРБ: Хората искат по-висок жизнен стандарт, ням...
Пеещите фонтани станаха обществен басейн, мрежата се възмути
Областна администрация Пловдив с интересно предупреждение за Деня...
Първи подробности за евакуацията в най-голямата болница в Пловдив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).