ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Медицинска сестра от Пловдив: Брутната ми заплата е 1200 лева. На повечето от нас ни се налага да работим с няколко специалисти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:58 / 23.10.2022Коментари (6)16475
©
Болници в Пловдив са на път да загубят лицензите си. Липсата на кадри в общинските лечебни заведения поставя пред риск съществуването им. Защо се задълбочава кадровата криза и дефицит на какви специалисти изпитва здравната ни система, предава Нова телевизия.

Пловдив е градът с рекорден брой здравни заведения. Те са над 100, като само болниците са 36. Заради липсата на кадри, има риск да бъдат отнети лицензите на някои от общинските здравни заведения. Най-голям е недостигът на медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори. Средната заплата на една медицинска сестра в общинското здравеопазване е 1800 лева, а на лекар – над 3500 лева.

Доктор Таниел Минков е специалист УНГ. Като всеки млад лекар работи на две места - в частна болница и в общинска поликлиника.

"Защо работя на две места? Първо, естествено финансова гледна точка, и второ - защото ми се работи. Съчетавам го с доста компромиси, тъй като трябва да покривам и там график, и тук график", обосновава се той. Така понякога е принуден да кара две смени една след друга. Често работният му ден продължава повече от 14 часа.

Заради непривлекателните условия на труд и ниското заплащане, повечето му колеги избягали в чужбина. Към Англия и Белгия, които предлагат десетократно по-високи заплати, се насочват току-що завършилите у нас медицински сестри. Дефицитът им в поликлиниката принуждава Красимира Панова да работи в няколко кабинета на ден.

"В момента, например, аз съчетавам неврологичен кабинет, хирургичен кабинет и замествам главната сестра. Определено има недостиг. Кадрите, които сме тук, сме едни и същи от години и затова на повечето от ДКЦ-то ни се налага да работим с няколко специалисти", каза медицинската сестра.

Не винаги обаче заплащането на сестрите оправдава умората. Красимира Панова признава, че получава брутно възнаграждение около 1200.

Другият притеснителен фактор е застаряващата възраст на медицинските специалисти, работещи в болниците в Пловдив.

"В някои такива стига между 58 и 63-годишна възраст, но няма лечебно заведение общинско, където средната възраст да е под 52-53 години. Общинските лечебни заведения изпитват в момента остър недостиг в доста специалности: ендокринология, педиатрия, гастроентерология, анестезиология. Имаме доста остър недостиг в момента дори от неонатолози", споделя директорът на Дирекция "Здравеопазване“ в община Пловдив д-р Калин Калинов.

За да се справи със задълбочаваща се кадрова криза, община Пловдив е на път да подпише меморандум с Медицинския университет в града. От него ще наеме студенти, които с договори за стипендии ще попълнят графиците в болниците и поликлиниките.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Там има толкова много корупция че не мога да им се съчувствам. Преди да се налеят пари в огъня които просто ще изгорят, трябва да се направи добра организация на всички средства.
+2
 
 
Много отдавна държавните болници са мъртво тяло в общините, хората станаха клиенти а не пациенти за частника, не стройм училища болници и спортни зали а стройм жилищни комплекси и даваме право на всеки да си купува по 5 коли дори когато няма кой да ги кара, държавата във всички лица промотира хазарт и бързи кредити вместо да помисли как да се спре това, от беден народ най много се печели, почти сме стигнали апогея на човешкия разгул когато материално ще измести духовното и хората ще се гледат един друг като чужди вещи, ако сами не си помогнем никой няма да ни помогне.
-1
 
 
Не знам кой кретен ги видя тези заплати. Няма такива цифри! Заплатите са много по трагични. Вижте фишовете на работещите за жълти стотинки. Важното е че има плеймейтки и футболисти. Медицинския персонал ще продължава да напуска, а младоците хващат пътя към чужбина. Егати кефа. Поповете ще позлатят "управниците". Ще им отворят доста работа. Супер е в BG. Когато разходите за цигари, ракия, маникюри и прически на месец са повече от годишната здравна осигуровка е нормално да няма кадри и читаво здравеопазване.
0
 
 
На борсата търсят товарачи за 1500....иди там
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: