Мащабният проект, който ще промени Пловдив завинаги, започва през 2019-а!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (7)
15:56 / 16.11.2017
23762
Община Пловдив разписа задълженията си по проекта на НКЖИ за пробива под Централна гара, след като Общинският съвет одобри сключването на споразумение между двете страни, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Решението дава възможност на НКЖИ да започнат с проекта и инфраструктурата, коментира по този повод кметът Иван Тотев

Със споразумението градската администрация се задължава да предприеме отчуждителни процедури в общинската част на обекта - а именно подстъпите към пробива под Гарата. За това по груби сметки ще са нужни около 15 000 000 лева, които общината ще търси или от остатък от големия проект на НКЖИ, или от друго място.

"Споразумението казва ясно, че двете страни се ангажират да се подпомагат при изпълнението", подчерта обаче Тотев. По очаквания на кмета до края на 2018 трябва да има избран изпълнител по проекта, а първи реални дейности се очакват през пролетта на 2019 година. 

Проектът за "Развитие на железопътен възел Пловдив" представлява важна част от цялостната концепцията за рехабилитация и модернизация на железопътна линия Пловдив - Бургас и ще бъде реализиран в обхват и срокове съгласно стратегията на НКЖИ.

Предвижда се модернизация на железния път, контактната мрежа и системите за сигнализация и телекомуникации с осигуряване на габарит за електрифицирана жп линия. Обновяване и усилване на съществуващите съоръжения, както и изграждане на нови на местата на тези, които са с изтекъл жизнен цикъл и недостатъчна носимоспособност.

Планирано е изграждане на пътни надлези на местата на съществуващите автомобилни прелези, закриване на пешеходните прелези и изграждане на пасарелки или пешеходни подлези. Ще бъдат изградени и шумозащитни съоръжения в зоната на урбанизираните територии.

Предвижда се доставка и монтаж на нови маршрутно компютърни централизации за гара Скутаре. В обхвата на проекта е включена дейността по проектиране и изграждане на комуникационен пробив под жп ареала на Централна гара Пловдив, свързващ бул. "Васил Априлов" и бул. "Македония".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)

Още по темата (23):
19.10.2023 Костадин Димитров пред министър Гвоздейков: Пробив под жп линията на "Пещерско" е решение на задръстванията
13.02.2023 Махат прелезите в Пловдив и повдигат на 15 метра жп линиите с 200 млн.
лева
15.08.2022 Ето чия е била товарната композиция, преминала през Пловдив снощи
15.08.2022 НКЖИ за среднощния влак през Пловдив: Сигналът е подигравка с нас!
15.08.2022 Сигнал: Досега не бяхме преживявали подобен ужас, тресеше се, все едно е 4 по Рихтер!
29.05.2022 Сигнал: Нормално ли е в 400 000 град да има железопътна линия?
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).