ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Марки от 24-каратово злато показват в Панаира
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:50 / 21.10.2016Коментари (0)1590
©
Марките, направени от 24-каратово злато, се показват за първи път в България, твърди Христо Николчев, главен секретар на Съюза на българските филателисти
Марки, направени от 24-каратово злато, се показват за първи път в България на изложението "Булколекто 2016". То продължава от 21 до 23 октомври в Международен панаир Пловдив. 

Уникалната колекция включва 22 експоната, представляващи първите пощенски марки, издадени през XIX век в редица държави, сред които Англия, България, САЩ, Русия, Швейцария, Бразилия, Монако, Норвегия и други. 

В наши дни хартиените екземпляри са изключително скъпи, защото са много редки, а златните - още повече, тъй като са били в серии само по сто броя, обясни Христо Николчев, главен секретар на Съюза на българските филателисти (СБФ), който е съорганизатор на изложението. 

Според експерти сбирката може да струва над 1 милион евро, но това е само ориентировъчна стойност, тъй като златни марки никога не са се появявали на аукциони, за да има точна цена, добави Христо Николчев. Колекцията "Златните пощенски марки на света от ХІХ век" принадлежи на председателя на СБФ Спас Панчев и е извадена от трезора на БНБ, за да гостува на "Булколекто 2016". 

Другата изненада на изложението е новата мода да се събират SIM карти. Показани са няколко поредици, както и серии от фонокарти с изображения на природни и културни забележителности на България.

За първи път на "Булколекто" идват любопитните сбирки "Историята на кибритените етикети", "Най-редките опаковки на ножчета за бръснене", "Най-старите бутилки за кока-кола" и "Красотата на филателните медали". Може да се видят също български монети и банкноти, събрани от Нумизматично дружество-Пловдив. 

"Шестото издание на "Булколекто" отново представя значими колекции. Разширява се техният тематичен обхват, което прави проявата още по-интересна за ценителите и широката публика", заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

Пловдив е един от най-силните филателни центрове на Балканите, а за това допринася и "Булколекто", подчерта изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки, който откри изложението. Като знак за значимостта на града във филателнато движ
Ценното филателно издание на тема „WWF – шипобедрена костенурка“ беше валидирано на старта на „Булколекто 2016“.
ение, през 2017 г. ще бъдат пуснати издания, посветени на домакинството на Европейската столица на културата и 125-годишнината от Първото българско изложение, съобщи той.

Веднага след старта беше валидиран блок с 4 марки и илюстрован плика на тема "WWF - шипобедрена костенурка". Изданието е изключително ценно за филателистите, отбеляза Деян Дънешки. До края на изложението ще бъдат валидирани блоковете "Транспорт - мотоциклети" и "Суперкотка котка на България". 

Новите серии може да бъдат закупени на щанда на "Българска филателия и нумизматика". Там се предлагат всички наши пощенски марки, които са в употреба, чуждестранни марки, пълни комплекти на годишнини. Компанията "Български пощи" демонстрира всички свои услуги и продукти в специално откритата временна станция.

Освен филателните колекции, посетителите могат да видят богати сбирки от монети, банкноти, пощенски картички, вестници, значки, медали, сувенири и антикварни предмети. Щандовете са разположени в палата 7, която е отворена от 9 до 18 ч., а в неделя - до 16 часа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: