Манол Пейков за Сирия: Изпратихме 5 тира от Пловдив с храна, завивки, дрехи, палатки, спални чували, соларни системи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
19:52 / 20.02.2023
2292
За мисията да помагаш на бягащите от война и то, когато държавните органи се колебаят в решенията си - в "Още от деня" по БНТ участваха доброволците Манол Пейков, Теа Денолюбова и Алек Алексиев, които от първия ден на войната в Украйна помагат на бежанците и на хората, останали в страната си.

Манол Пейков разказа, че през последните две седмици акциите за Украйна са останали на заден план заради земетресението в Турция и Сирия. Организирал е изпращане на помощи за Сирия.

"Изпратихме 5 тира от Пловдив с храна, завивки, дрехи, палатки, спални чували, соларни системи. Това са над 116 палета и около 730 чувала и 250 кашона, които тръгнаха за Сирия преди броени минути. Те ще се присъединят към друга група от 5 тира, които тръгнаха от Стара Загора".

От София също е тръгнал тир с нови дрехи, купени с паричните дарения, събрани през последните две седмици.

Досега Пейков е изпратил над 450 генератора в Украйна, предстоят и още.

"Продължаваме да работим за Украйна - мотивират ме преди всичко хората, които са толкова всеотдайни, които ме срещат по улицата и които ми бутат пари в ръката, без изобщо да искат да им записвам имената. До такава степен е безгранично доверието им, няма нищо по-голямо от това", обясни той.

Нуждите на бежанците от Украйна у нас не са много по-различни отпреди една година, каза Теа Денолюбова.

"Преди всичко имат нужда от подадена човешка ръка. Единственото, което може би аз направих през последната година, беше да бъда катализатор на цялата доброта и изключителна енергия на хора ангели, които безвъзмездно, 24 часа, от началото на войната до ден днешен ме питат как да помогнат. Мотивират ме усмивките на хората, когато ги прегърнеш и им кажеш, че всичко ще бъде наред".

С битовите неща се справихме благодарение на хората, но приятелствата, които създадохме са истинския подарък и за нас, и за тях, коментира още тя.

През първите дни на войната актьорът Алек Алексиев неколкократно пътува до Украйна, за да помогне на хора да напуснат размирните райони. В момента прави документален филм по повод една година от началото на конфликта. В него разказва историите на четири украински жени, които живеят в България, но очакват с нетърпение да се приберат у дома.

"Продължавам да не мога да повярвам на ситуацията, колкото и наивно да звучи. Поддържам връзка с почти всички хора, които изведохме от Украйна заедно с Георги Божилов. Продължавам активно да помагам там, където мога да помогна".

Доброволците са единодушни, че организирана подкрепа от държавата няма, помагат отделни хора от държавни институции и професионални организации. Разчитат главно на хората и тяхната инициативност.

Виж коментарите (1)

Още по темата (259):
16.03.2024 Пак предричат много силно земетресение близо до България: Всяка десета сграда ще се срути, около 200 000 души ще загинат
07.03.2024 Земетресение с магнитуд 4,2 е регистрирано в Турция
23.11.2023 Земетресение с магнитуд 5,3 е регистрирано в Турция
13.11.2023 Силно земетресение близо до България
12.10.2023 Земетресение разлюля Турция
23.09.2023 Земетресение с магнитуд 4,5 разлюля Турция
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).