ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Манол Генов: Внушенията, че Пловдив ще стане Перник-2, са манипулация и фантасмагория
Автор: Диана Бикова 06:45 / 08.01.2020Коментари (0)6484
© БГНЕС
Преди дни министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще бъде създадено едно общо държавно водно дружество, обединяващо всички ВиК оператори в страната. Това предложение е заради невъзможността да се управлява ВиК секторът, защото той е изправен пред колапс, коментира в интервю за Plovdiv24.bg народният представител и член на ИБ на БСП Манол Генов.

"На премиера му се иска с натискането на едно копче да решава всички проблеми в цялата страна в този сектор, но такова нещо го няма в света. Възникват много въпроси - споразуменията, които имаме с ЕС за реформа срещу пари, дали няма да ни спрат парите по оперативната програма, неизпълнявайки начертаната в Стратегията за развитие на водния сектор ВиК реформа. Тук има значение също и собствеността на операторите - в по-голямата си част тя е публично общинска. Държавата ще конфискува собствеността, ще я национализира ли, какво ще направи?" - каза Генов.

Припомняме, че Манол Генов беше управител на ВиК Пловдив. Най-големият проблем, с който се е сблъсквал, е остарялата водопроводна мрежа. Независимо от усилията на екипа на ВиК Пловдив, които се полагат през последните години, състоянието на мрежата не е добро.

"Броят на авариите според статистиката и анализа на КЕВР е паднал с 30% в област Пловдив, но за съжаление загубите на вода са се увеличили с 4% - от 56 са станали 60. При тези норми, регулации и задължения, които са вменени на ВиК дружествата, и Дядо Господ да слезе - и той не може да оправи нещата" - коментира Генов.

В мрежата трябва да се направят най-вече инвестиции. "Похвално е, че ВиК Пловдив е едно от дружествата в страната, което е преизпълнило плана си за реализиране на инвестиции със 130% за две години специално в преноса на чиста питейна вода, т.е. инвестициите са насочени към водопроводната мрежа" - посочи бившият управител на дружеството.

Стара традиция и практика е ВиК Пловдив да си сътрудничи с кметовете на 18-те общини в областта, сключват се съвместни договори, интегрира се финансовият ресурс и биват подменяни водопроводите по цели улици, където пък общината има ангажимент да рехабилитира и възстанови уличните платна.

"Това, което става въпрос за Пловдив, не може да бъде казано за целия сектор в държавата, където положението е трагично. Половината от тези дружества практически са във фалит, имат огромни задължения и неплатени такси водоползване и заустване към МОСВ" - каза Генов.

Според доклади на Световната банка, на България са необходими 12-14 милиарда лева, за да може да бъде повдигнато качеството на обслужване на населението. "Това управление смята за панацея едва ли не само европейските пари, които отиват. Трябва да се даде възможност на тези юридически лица наистина да бъдат търговски дружества, тъй като те сега подлежат на много регулации - от КЕВР, от договорите, които са сключили с асоциациите... Този техен бизнес трябва да бъде освободен и те да могат да генерират ресурс, който да инвестират в мрежата. А другият въпрос - как могат да се намерят свободни средства - нека го решават управляващите" - обясни Генов.

"Това, което се пише за воден апокалипсис в Пловдив, че Пловдив ще стане Перник-2, за мен е в сферата на фантасмагориите и някаква манипулация, насочена в определена посока с цел някакви неща, които не са се случили да бъде подтикнат някой да ги свърши. За мен това са абсолютно безпочвени твърдения, защото водоснабдяването на град Пловдив е на съвсем друг принцип от този в Перник" - коментира още Манол Генов.

В Перник има два водопровода от един язовир и водата се подава гравитачно, а в Пловдив има голям магистрален кръг, от четири места има по няколко групи сондажи, които влизат в мрежата на град Пловдив. "Практически в Пловдив е невъзможно да се случи това, което се случва в Перник" - категоричен е бившият управител на ВиК Пловдив.


Още по темата: общо новини по темата: 57
16.09.2022 »
03.05.2022 »
15.03.2022 »
01.12.2021 »
01.12.2021 »
17.03.2020 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: