МУ награждава достоен и преуспял пловдивчанин

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:10 / 10.12.2015
1477
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Медицинският университет - Пловдив удостоява с почетната титла "Doctor honoris causa" професор д-р инж. Славик Табаков, дмн - започнал научната си кариера в МУ Пловдив и преуспял в чужбина български учен като водещ световен експерт в областта на медицинската физика. 

"Най-важната ценност, която съм пренесъл от предците ми, е да имам високи идеали". Така определя своята мисия проф. Славик Табаков, директор на три магистърски програми към Кралския колеж в Лондон, президент на Международната организация по медицинска физика (IOMP), консултант по медицинска физика към Университетската болница на Кралския колеж в Лондон, който припознава Медицинския университет в Пловдив като своя първа школа.

Удостояването на световно признатия български медицински физик проф. Славик Табаков, дмн за "доктор хонорис кауза" на МУ - Пловдив ще стане на официална церемония в открит тържествен Академичен съвет днес от 14.00 часа в ІV-та аудитория на Аудиторния комплекс.

Пътят на професор Славик Табаков като създател на концепцията за електронно образование по медицинска физика започва от Пловдив. 

Интересен биографичен факт е, че той е потомък на славна за всеки пловдивчанин фамилия - тази на д-р Теофил Груев (дядо на професор Сл. Табаков). Д-р Теофил Груев (братовчед на Христо Г. Данов) извършва първото кръвопреливане в Пловдив и закупува първия рентгеноскопичен апарат в България.

Първите медицински описания на българските извори с минерални води също са негови. Председател е на Лекарския съюз в Пловдив и няколко пъти председателства Националния конгрес по медицина.

След 1944 г. продължава обществената си дейност, като издейства от тогавашната Дирекция на народното здраве в София, вторият Медицински факултет в България да се основе в Пловдив. 

Името и паметта за делото на д-р Теофил Груев са на особена почит в Медицинския университет в Пловдив като един от радетелите за неговото основаване. 

Затова и тържественият Академичен съвет освен заслужено признание е и със символично историческо значение, като поставя заключителния акорд на юбилейната академична 2015-та година и честванията за 70-годишнната от основаването на Медицински университет в град Пловдив.

Публичната лекция на най-новия "доктор хонорис кауза" на МУ - Пловдив, проф. Славик Табаков, дмн, ще бъде на български език на тема "Медицинската физика - 50 години прогрес в служба на медицината (образни методи и апарати)". 

Известни български учени и експерти от областите на изследване на: физиката, биофизиката, образната диагностика, ултразвуковата медицина, радиологията и лъчелечението, биоинженерството и инженерните науки ще присъстват на събитието в Пловдив на 10-ти декември.

В рамките на тържествения Академичен съвет осем нови професори, един доцент, един доктор на науките и тринадесет с образователната и научна степен "доктор" ще получат дипломите си за новите академични длъжности и степени.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Верижна катастрофа между няколко автомобила до Труд
Военни демонстрираха различни техники и тактики в Пловдив
Малшанс споходи десетки пловдивчани
2130 пловдивчани имат възможност да изпитат напълно непозната тръ...
Започна транспортирането под полицейски съпровод на машините за г...
На 27 км от Пловдив: Едно от най-уникалните места на света с крис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).