Любомир Данчев: Пълна лъжа, не аз съм запалил тютюневите складове!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (16)
11:12 / 07.12.2016
7626
"В ареста се чувствам зле. За мен това е пълна лъжа, нищо не съм направил." Това заяви Любомир Данчев, пловдивчанинът, обвинен за опожаряването на тютюневите складове в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Точно в 9,30 часа днес в Районния съд започна делото срещу мъжа, на когото е повдигнато обвинение по чл. 331, ал. 3 от НК, за това, че на 20.08.2016 г. по непредпазливост е запалил тютюнев склад на ул. "Екзарх Йосиф" 13, собственост на "Р.И.П.А." ООД на стойност 3 695 870 лв. и са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537, 90 лв.

Преди делото прокурорът сподели, че доказателствата са установили, че огънят е тръгнат точно от незагасената цигара на Данчев.

Какво се е случило според обвинителния акт: 

Любомир обитавал склада от 2011 година, след като излиза от затвора през 2016 година, той отново се е завърнал в "жилището" си. Получавал инвалидна пенсия и освен нея заработвал малко допълнителни пари за нуждите си, помагайки в търговски обекти по Главната. 

Данчев живеел на четвъртия етаж, който заключвал с катинар срещу нежелани гости. Междувременно през 2015 година в същия склад, но на третия етаж, се самонастанил друг бездомник - свидетелят по делото Лазар Даскалов. 

Стаята на Любо била със счупени стъкла, "запушени" с подръчни материали, използвал два дюшека за легло, обзавеждането се допълвало от плетена маса, дървен шкаф за обувки, мокет и текстилен килим. Мъжът обичал да пуши и свивал цигарите си собственоръчно, след което изхвърлял фасовете в найлонова торбичка в пластмасово кошче. 
 
В деня на пожара - 20.08, той се събудил около 11 часа, изпушил цигара, която изхвърлил в коша, където имало и вестници. Около 12 излязъл и заключил етажа. В следващите часове Данчев прекарал в "Караваната" на ул. "Иван Вазов", където бил през цялото време пред очите на продавачката, също свидетел по делото.

Междувременно огънят от незагасената цигара разтопил кошчето, разпространил се върху постелките и леглото. В обвинителния акт се посочва, че заради липсата на свеж въздух в помещението огънят не се разгорял бързо, а тлеел с часове. 

Около 14,30 часа обаче горенето се засилило и пламъците обхванали дървените части. Даскалов се събудил, усетил мирис и тръгнал да се спасява. 

В 14,55 часа огънят станал видим и завалели обаждания от граждани до телефон 112. Пламъците бързо се разрастнали, огънят тръгнал по етажите и обхванал цялата сграда. 

Вторият и третият склад са се подпалили заради наличието на топли връзки, летящи искри, падащи керемиди, огънят засегнал и част от "Тотал спорт", където пожарът бил локализиран около 20 часа.

Мощните потоци и искри обаче продължавали да се стелят във въздуха и част от тях попаднали върху склад, собственост на "Галакси", така около 21,58 часа и четвъртият склад се възпламенил, около 22 часа покривът му рухнал и се разпрострял във върешността. Около полунощ всички огнищата били загасени.

Невъзможно е пожарът в склад 1, 2 и 3 да е тръгнал от откъсо съединени, тъй като складът, където живеел Данчев, нямало ток и вода, се посочва още в обвинението. Липсвало е наличие на леснозапалими течности и затова обвинението посочва, че единствената възможност е незагасената цигара на Любомир.



Виж коментарите (16)

Още по темата (110):
01.02.2022 След 5 години: Пуснаха движението пред изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван Вазов"
24.11.2021 Изгорелите тютюневи складове в Пловдив стават жилищни сгради
29.11.2020 Спор, дали ул. "Иван Вазов" да е пешеходна зона, блокира старта на проекта за Тютюневия град
12.10.2020 Ясна е окончателната съдба на изгорелите тютюневи складове на ул. "Иван
Вазов"
09.10.2020 Клошарят Любо, който бе обвинен за пожара в Тютюневия град, с нов дом и
работа
03.10.2020 Клошарят Любомир Данчев излежа четиригодишната си присъда за пожара в тютюневите складове в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).