Лекция за аутизма при децата се проведе в "Западен"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:09 / 19.02.2016
2389
"Нелекуваният аутизъм почти винаги води до тежки шизоидни състояния. Затова е много важно детето с аутизъм да бъде диагностицирано навреме и да получи необходимата медицинска помощ". 

Това обяви психологът Величка Натан в лекция, посветена на адаптивните затруднения при децата. Събитието се проведе в залата на кметството на "Западен", а гости на интересната беседа бяха кметът на района Димитър Колев и началникът на Регионалния инспекторат по образование в Пловдив Донка Щилянова.

"Важно е да се знае, че при аутизма имаме нарушения в три области - в социализацията, в общуването и във въображението. Ако няма нарушения в тези три области, няма и аутизъм", категорична бе Величка Натан. 

Тя е психолог и училищен педагог, като е имала подобен проблем със своя син, който за щастие е разрешила благодарение на опита си. Натан се е посветила на това да помогне на други хора и за целта е разработила няколко карти за обследване, с които родителите могат да открият наличието на аутизъм у своето дете от най-ранна възраст. 

Голямата зала на кметството в "Западен" се оказа тясна за всички желаещи да посетят лекцията на известната психоложка. На срещата присъстваха както много педагози от Пловдив, така и родители на деца с най-различни проблеми. 

Тя представи някои от разработените от нея стратегии за откриване на затруднения в общуването при децата и сподели своя личен опит. Величка Натан запозна присъстващите и с основните методики, използвани за откриване на хиперактивност и аутизъм както в Европа, така и отвъд океана, като направи обобщение на основните разлики в използваните подходи. 

Величка Натан е завършила магистратура по "Педагогика и Музика" в ПУ "Паисий Хилендарски", която е призната Израел. Завършва курс по "Образователен Мениджмънт" в бизнес колеж "Мати" в Холон, Израел, а по-късно и магистратура по "Училищна психология" в ПУ "Паисий Хилендарски с научен ръководител проф. Румен Стаматов. 

През 2008 г. Министерство на Образованието в Израел й признава втора научна степен по "Практическа психология в сферата на образованието". Работила е както в България, така и в Израел като педагог, музикален ръководител, училищен психолог и консултант в сферата на образованието и адаптацията на деца и юноши от рисковите групи с аутистични и поведенчески затруднения. 

Специализирала е при проф. Лий Мос и проф. Белла Котик от Университета в Тел Авив, както и при невролога Лидия Габиц в клиника "Коди" в Ню Йорк.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура
Кадри от камера: Вижте хвърчащите отломки от джипа 3 секунди след...
Масирани проверки на един от изходите на Пловдив
Поискаха оставката на шефа на КАТ Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).