Лекари от Пловдив отказаха да имунизират 12-годишно момче въпреки желанието на родителите

Автор: Цвети Тончева
Коментари (12)
10:19 / 01.09.2021
9960
Лекари от Пловдив отказаха да имунизират 12-годишно момче въпреки желанието на родителите. В крайна сметка детето вече е ваксинирано в Здравната инспекция, откъдето остро осъждат отказа. Започнала е проверка по случая, съобщи за Plovdiv24.bg д-р Милена Панайотова, от дирекция "Противоепидемичен контрол“ към РЗИ.

Първият отказ е от лекар в имунизационен център в болница "Свети Пантелеймон". Дежурната лекарка твърди пред родителите, че там не имунизират деца под 18 години и че това е трябвало да извърши личният лекар. В съседното ДКЦ-7, където преди месец са се ваксинирали родителите на момчето, също отказват имунизация на детето.

"Всеки може да провери в сайта на Изпълнителна агенция по лекарствата кои ваксини са разрешени и за каква възраст. Ще се види, че ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са разрешени за лица, навършили 12-годишна възраст", каза д-р Милена Панайотова.

"Становището на лекарката от болница "Свети Пантелеймон" е, че тя не познава здравната историята на детето и трябва личният му педиатър да го ваксинира. Но това е нейното лично мнение и далеч не е обективно и правилно. Нито един лекар във ваксинационен център не познава здравната история на никой пациент. Има кратка характеристика на продукта и преди ваксинацията човек трябва да е здрав. Ако се наложи, там се мери кръвно, провежда се преглед, ако се налага. Ако пациент съобщи за хронично заболяване, носи епикриза обикновено. Пита се на каква терапия е и се прилага ваксината. По същия начин е трябвало да се процедура и с детето“, посочи д-р Панайотова.

Тя добави, че тъй като децата подлежат и на задължителни ваксинации по имунизационния календар, е препоръчително лекарите, които работят във ваксинационните пунктове, да разговарят с родителите. Ако има интервал от един месец от поставяне на ваксина по задължителния календар, спокойно могат да си поставят ваксините срещу КОВИД 19", каза още д-р Милена Панайотова

По думите и, сигурно това не са единични случаи на лекари, които отказват ваксинации. Но това трябва да се докладва.

В Пловдивска област с две дози досега са ваксинирани едва 472 деца, добави д-р Милена Панайотова.

Виж коментарите (12)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).