Лекари: Работим все едно сме преследвани престъпници

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:21 / 14.06.2010
2782
Един месец работим, два месеца бездействаме, откакто се има остър недостиг на направления за тримесечието. Това заяви управителят на ДКЦ-5 в Пловдив д-р Калин Калинов. По думите му, заради тенденциозното намаляване на регулативните стандарти, пациентите предпочитат да се самолекуват вкъщи, защото нямат възможност да доплащат за изследвания. Това води до здравосовни усложнения и същите тези пациенти стават "клиенти" на болниците, което струва на държавата много по-скъпо, коментира гинекологът.

Д-р Калинов представи проблема на срещата с депутати от Пловдив и областта, организирана от Районната колегия на Български лекарски съюз. На нея присъстваха народни представители от 16 и 17 МИР от ГЕРБ и "Коалиция за България". Депутатите обещаха да отнесат исканията на съсловието до съответните институции.

Присъстващите в залата управители на ДКЦ-та в Пловдив и областта се обединиха около мнението, че всеки ден, отивайки на работа, се чувстват като престъпници. Усещането им било провокирано от заканата на Националната здравноосигурителна каса да преследва всеки изпълнител на медицинска дейност, който надвиши регулативния стандарт. Страхуваме се до такава степен, че най-вероятно в края на годината ще се окаже, че не сме оползотворили всички талони, с които сме разполагали, коментира д-р Цветана Пеева - управител на ДКЦ-6. Няма регламент, който да посочва какво се случва с неусвоения остатък на талони и механизъм за преразпределянето им, оплака се лекарската.

Медиците акцентираха и върху друг важен проблем. Те настояха пред депутатите да вземат необходимите мерки, за да не се реализира намерението на правителството за редуциране на разходите на Центовете за спешна медицинска помощ с до 30%, тъй като това би оставило трима от 10 пациенти случая без спешна помощ.

Източник: Дарик


Виж коментарите (3)

Още по темата (50):
07.12.2010 Медици от ДКЦ - 6 защитават шефката си с подписка
29.06.2010 ДКЦ-5 с нов шеф
29.06.2010 Стоматолог става шеф на ДКЦ - 5?
09.06.2010 Техническа грешка провали избора на шефове на ДКЦ-та
08.06.2010 Лекари заплашват с протести, ако проблемът с направленията не бъде решен
04.06.2010 Заместник-кметът Константинов се намесва в кризата с направленията
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).