ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лекар за травмите на детенцето на Анка: Асоциирах кръвоизливите със Синдрома на раздрусаното бебе
Автор: Диана Бикова 20:57 / 24.01.2024Коментари (0)5432
© Plovdiv24.bg
Лекар офталмолог е констатирал разширени зеници и множество кръвоизливи в очите на малката Севда, за чиято смърт е обвинена осиновителката й Анка Михайлова. Това стана ясно по време на разпита на един от свидетелите по делото срещу жената, която е обвинена в умишлено умъртвяване на детето. Момиченцето, на 1 година и 9 месеца, е прието по спешност в детската реанимация на УМБАЛ "Св. Георги" на 23 септември 2022 г. и издъхва на 16 октомври 2022 г., предаде репортер на Plovdiv24.bg

На предишното съдебно заседание лекари свидетелстват, че състоянието му е било изключително тежко. Имало хематоми и много охлузвания и синини по тялото, крайниците и торса. В момента на постъпването в болницата е било с реална опасност за живота, но е имало сърдечна дейност. 

На следващия ден след постъпването на Севда в болницата дежурният лекар в детската реанимация е извикал офталмолога д-р Ангел Атанасов за консултация, тъй като имал съмнения, че бебето е малтретирано.

"По очните дъна на детето имаше доста кръвоизливи, които асоциирах със Синдром на раздрусаното бебе. Кръвоизливите не бяха точковидни, а пръснати, дифузни. Беше в коматозно състояние, с разширени зеници. Открита травма нямаше" - свидетелства днес лекарят.

Той уточни, че от медицинска гледна точка не може само от един преглед да се каже давността на кръвоизливите. Симптомите на Синдрома на раздрусаното бебе са кръвоизливи в самото око и в ретината, посочи офталмологът. 

Според обвинителния акт, Анка се ядосала от движенията на детето от стая в стая и започнала многократно да го хапе по тялото и да го дере с нокти, ударила го и с юмрук в лицето. По-късно вечерта майката отново проявила агресия към дъщеря си, като я ударила с ръка в задната част на главата.

Съседката Деница Тодорова от апартамента под жилището на Анка обаче днес разказа, че приемната майка била приветлива, добра жена и се грижела много за детето. Никога не му се карала. Бебето било чистичко, спретнато, нахранено. Майката всеки ден чистела и готвела, била спокойна и не проявявала агресия. Комшийката чувала как си играят и се смеят, виждала ги е да се разхождат навън, не странели от другите майки. Във въпросната вечер се прибрала след тежко дежурство. Полегнала си и в просъница чула някакво тупване от горния апартамент. Не могла да определи откъде идва шума, излязла на терасата, но не видяла нищо, защото вече било тъмно. След малко във входа се чула тупурдия, викане и крякане, но не посмяла да излезе да провери за какво става въпрос. 

По същото време пред блока се намирал друг съсед - Северин Бонев, заедно с бившата си вече жена Албена и нейния брат Стефан. Те товарели багаж в микробус, защото на следващата сутрин заминавали за Германия. Чули викове от блока и Северин се качил да види какво става. Анка му казала: "Умира детето ми", той взел на ръце момиченцето, качили се всички в буса и отишли в болницата.

"Детето дишаше, имаше хрипове, очичките му не бяха отворени. Анка плачеше" - разказа Северин. Днес не си спомни майката да му е казала какво се е случило, но в показанията си непосредствено след инцидента е заявил, че по думите на Анка детето паднало от високата спалня на плочките и се ударило.

Социален работник от Комплекса за социални услуги за деца и семейства свидетелства, че Анка Михайлова е преминала задължителния курс за осиновители. В продължение на пет дни, за 50 часа, теоретично са обсъждани темите за семейството, родителството, децата и подготвят осиновителите за предстоящото. Ако се появят някакви притеснения, се насочват към индивидуална консултация. За Анка обаче няма спомен дали е искала такава.

Адвокатите на обвиняемата Анка Михайлова изненадващо се оказаха на различни позиции дали да се разпитват неявилите се днес свидетели. Хари Харалампиев заяви, че към делото могат да бъдат приобщени показанията от досъдебното производство, а с оглед на пестене на процесуално време да се извикат вещите лица. Колегата му Димитър Будаков обаче настоя да се направи още един опит да се извикат неявилите се свидетели.

В крайна сметка съдът реши за следващото заседание на 28 февруари от 9,30 ч. да бъдат призовани останалите четирима свидетели, както и експертите.



Още по темата: общо новини по темата: 17
03.04.2024 »
03.04.2024 »
28.02.2024 »
10.01.2024 »
28.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: