Край на разделното събиране, боклуците не влизат в кофите!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (9)
08:45 / 23.02.2016
7086
За сериозен проблем с кофите за разделно събиране разказа читател на Plovdiv24.bg.

"Пиша като възмутен гражданин относно излишно създадените пречки за така дълго чаканото разделно събиране на отпадъци в Пловдив.

Най-общо казано - събираш разделно пластмаса, хартия и др., но не можеш да я изхвърлиш.

От няколко месеца кофите за разделно събиране на отпадъци са подменени с "нови по-усъвършенствани", на които отворите им са изключително тесни. Не ми е ясна логиката на фирмата доставяща контейнерите, но мисля че ефективността куца.

Бих препоръчал например на кмета да пробва да изхвърли пластмасова бутилка от 10 л. в "новите кофи" и той сам ще си направи преценка.

Колкото е по-трудно да изхвърлиш един отпадък разделно, толкова е по-лесно да го хвърлиш в кофата със смесен отпадък. Преди месеци се обаждах няколко пъти за да приберат вече пълните кофи с пластмаса, хората явно започнаха да събират разделно - проблем. Сега "новите" контейнери си стоят празни с месеци - няма отпадък, няма проблем.

Общината обявява поръчки за разделно събиране в контейнери с биоотпадъци и т.н., но контрола за сегашните е оставен в ръцете явно на частна фирма. Надявам се някой да вземе адекватно решение, защото както се казва в един виц "Ни вляаа" отпадъкът в кофата."

Както Plovdiv24.bg вече писа, Пловдив спечели приза "Най-зелена Община 2015 година" точно с проект за повишаване ефективността на системата за разделно събиране на отпадъци.

Целта на този проект е внедряване и развиване на "смесен тип" система за разделно събиране на отпадъци от опаковки от търговски обекти в районите "Централен" и "Тракия".

От Общината поясниха, че в централната градска част са разположени най-много търговски обекти с предимно рециклируеми отпадъци, но там няма възможност за поставяне на големи цветни контейнери за разделно събиране, затова е съведена новата система. 

Следващата стъпка на Общината е разширяване на зоните в централната градска част. През втората половина на 2016 година пък ще се включат и всички заведения за обществено хранене и административни сгради в района. 


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).