Козметичните салони в Пловдив трябва да спрат да работят!

Автор: Диана Бикова
Коментари (7)
13:17 / 16.03.2020
9671
Областният управител Дани Каназирева, която е и председател на областния кризисен щаб, обясни мотивите да се вземе решение МБАЛ "Св. Мина" да се превърне в инфекциозна клиника, при нужда, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Моля за толерантност, даваме всичко от себе си. По отношение на напрежението в "Св. Мина": нека веднъж да се обединим. Знам, че няма болница, която да пожелае да стане инфекциозна. Най-трудното е да се вземе решение. Все още нямаме случай в Пловдив. Кога да реагираме? Когато се случи? Моля за толерантност, не е място за спорове. Всяка болница има проблем с предпазните средства, с апаратурата и може да каже: ние не сме готови.

Решението ни да вземем единодушно решение, бе, защото "Св. Мина" е заета на 30%, няма да има нужда от преместване. 

В Окръжна е Кръвният център, има АГ, там са недоносените бебета и ред други важни отделение.

Имам огромна молба и апел към всеки кмет и директор на болница: да бъдем единни и да създадем стройна организация и да покажем, че Пловдив и областта могат да решават сами проблемите си, а не да чакаме някой от София. 

Само една болница каза за предпазните средства: имаме.

Болниците и общините могат да възложат да се шият облекла. Само три общини се организираха и възложиха 4-пластови облекла.".

На въпрос за маските за медиците в "Св. Мина", Дани Каназирева отговори: "Към 10 март д-р Калинов каза, че в болницата има предпазни средства. Управителят или не е внесъл доклад или не е поискал от община Пловдив".

Заявката за предпазни средства за медицинските лица ще бъде направена към новия логистичен център, който бе разкрит към националния кризисен щаб.

Според областния управител, решение за разреждане на транспорта е взето не само в община Пловдив, а и в други общини. "Имам уверение от г-н Чонов, че още днес ще се реагира. За мен лично трябва да има повече автобуси, за да се осигури дистанция между хората". Зам.-кметът по транспорт на Пловдив Тодор Чонов е казал, че в сутрешни и вечерни натоварени часове автобусите ще бъдат с нормално работно време, по линиите ще бъдат пуснати големи автобуси. През деня, когато пътниците са по-малко, ще има разреждане на автобусите.

Каназирева посочи, че областният кризисен щаб е поискал всяко решение на общинските щабове да се съгласуват с областния. По думите й, вчера, в друга община са взети решения, изцяло в противоречие с разпорежданията на националния кризисен щаб. 

"Във всички болници пациентите със съмнения ще бъдат отделяни, за да изчакат за консулт с инфекционист. IT офисите да преминат към работа от вкъщи, като сами преценят капацитета за работа и разстояние" - допълни областният управител. 

Козметичните салони спират работа, тъй като там се извършват процедури, които поставят в риск както клиента, така и козметиците. В малките фризьорски салони се допуска присъствие само на 1 клиент, в по-големите - двама. 

Проф. Карен Джамбазов коментира че в Инфекциозна клиника е обособен отделен блок, в който се изолират пациенти със съмнения за COVID-19. В останалите отделения има свободни легла, но лекарите не считат за нужно да смесват болните. Предвижда се да се разкрият още около 30 легла. 

Проф. Джамбазов обобщи:

"Пациентите са три групи:

1. Без симптоми, но са насочени по някаква причина. Те са под домашна карантина за 14 дни.

2. Със симптоми. Те подлежат на задължителен преглед в Инфекциозна клиника от дежурните лекари. Ще се преценява доколко симптомите отговарят на типичните за коронавирус. Част от тях ще бъдат хоспитализирани или под домашна карантина. При усложнения на групата под домашна карантина, ще се хоспитализират.

3. Постъпващи в тежко състояние, с дихателна недостатъчност, ще бъдат приемани."

В момента има 18 проби, които се чакат, поради обективни технически причини. Срокът е между 24 и 48 часа

Проф. Джамбазов каза, че ще направят консултации и до 16.30 днес новосформираният медицински щаб ще има отговор дали в Пловдив може да се правят тези изследвания.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).