Комитетът за Пловдив, Европейска столица на културата застава твърдо зад действията на кмета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
17:11 / 21.02.2011
4421
Днес комитетът от 5-ма души, които бяха избрани да координират и направляват бъдещата културна стратегия на град Пловдив за кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата през 2019 година, даде пресконференция в Община Пловдив по повод позицията си относно гафът на двамата Български министри Дянков и Рашидов в Истанбул, където на 18.02.2011г. те са уведомили валията на града, че България има намерение да издигне кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г. и по този начин са пренебрегнали 3 други града в България: Пловдив, Варна и Русе, участващи в проекта, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че творческата общност в комитета се представлява от художника Емил Миразчиев, представител на общинската  администрацията е Йохан Девлетян, от бизнеса беше излъчен Любозар Фратев, а своя опит ще предаде и бившият заместник-кмет по културата Анастас Бадев.

"Твърдо заставаме зад кмета Атанасов. Този гаф на министрите в Истанбул е катализатор да направим кръгла маса, най-вероятно през месец март, между представители на градовете, кандидатстващи от България за Европейска столица на културата през 2019г.", категоричен бе председателят на комитета Емил Миразчиев. 

От Комитета призовават за ненамеса на политически сили в проекта. 

"Нека има лоялна конкуренция, да няма лобиране или държавен натиск в избирането на града, представящ България за Европейска столица на културата", каза още Миразчиев.

Той допълни, че от стратегическа гледна точка ,ако Истанбул ще бъде консултан на София, то това е добре дошло за Пловдив, предвид недоброто представяне на турския град в проекта. Миразчиев разкри, че нашият град ще разчита на вече заявена подкрепа от Германия, тъй като те имат много добра практика до този момент в такива конкурси.

"Не мисля, че изказването на двамата министри е случайно. Това обаче ни най-малко няма да намали нашето желание да участваме с кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата", каза видната пловдивска общественичка Пенка Калинкова. Тя лаконично определи действията на Дянков и Рашидов като "типична балканска практика".

Общинският съветник и член на комитета Любозар Фратев каза, че като граждани на Пловдив действията на двамата министри, публикувани официално на страницата на Министерството на финансите, трябва да ни извади от равновесие.

"Меко казано, това е смущаващо. Това противоречи на директивата на Европейския съюз за кандидатурите на градовете по проекта и за това се надявам, че всичко ще приключи с едно мъмрене", шеговито завърши своето изказване Фратев.

"Ние сме най-старият град в Европа и най-малкото имаме правото да кандидатстваме за Европейска столица на културата през 2019г. Културната общност в Пловдив не може да бъде разигравана по този нечестен начин",  възмутен изказа своята позиция Христо Лазаров, регионален секретар на Съюза на частните предприемачи "Възраждане".


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (3)

Още по темата (956):
14.03.2024 "Пловдив 2019" ще разполага с 2,6 милиона лева
07.02.2024 Кирил Велчев за "Пловдив 2019": Комисията ще оценява важни проекти за
Пловдив
01.02.2024 В Пловдив обявиха отворена покана за 1 000 000 лева
12.01.2024 Помните ли грандиозното събитие, посетено на тази дата в Пловдив от 50000 зрители?
24.01.2023 Фондация "Пловдив 2019" инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града
12.01.2023 Датата 12 януари остава завинаги в историята на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).