Колите с инвалиден стикер могат да паркират навсякъде безплатно? Нищо подобно!

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
09:01 / 07.06.2022
23349
Читател на Plovdiv24.bg твърди, че инвалидите имат право да паркират безплатно в "синя зона" освен на инвалидно място, но и на най-близкото свободно такова съгласно Европейски регламент. Твърди още, че с решение на Административния съд община Пловдив е осъдена за взетото решение инвалидите да плащат на общо основание.

"Здравейте, любима медия. Инвалидите имат право да спират на инвалидно място или на най близкото свободно място безплатно. Това гласи Европейският регламент и решението на Административния съд, с което община Пловдив е осъдена за незаконното си решение. Всеки инвалид с поставена скоба трябва да съди общината, която не спазва Европейската директива и решението на ВАС. Граждани, отстоявайте правата си, така се гради цивилизовано общество. Хубав ден на културните и съвестни хора".

Темата за паркирането на автомобили с инвалиден стикер отново стана актуална, след като община Пловдив засили контрола и проверките в "синя зона" в опит да пресече случаите на злоупотреба. В редакцията на Plovdiv24.bg се получиха десетки сигнали от инвалиди, които заявяваха, че са били таксувани или глобени неправомерно, защото инвалидното място било заето от друг автомобил със стикер и те паркирали на съседното.

Според действащата Наредба за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив автомобил с инвалиден стикер има право да престоява безплатно в "синя зона" до 3 часа на специално обозначено място. Ако въпросното е заето и се паркира на друго място, се дължи такса на общо основание.

Наредбата беше приета в началото на 2022 г., но беше оспорена в съда от фондация "Гринберг", тъй като текстовете не били съгласувани с Агенцията за хората с увреждания (АХУ), която осъществява изпълнението на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и в случая е следвало да даде задължи­телно становище по него. В резултат на това АС-Пловдив обяви разпоредбата за незаконосъобразна и осъди община Пловдив да плати на фондация "Гринберг" 630 лева разноски по де­ло­то. Срокът за обжалване на определението изтича на 10 юни, но към настоящия момент жалба срещу решението не е подавана.

Съвсем скоро предстои наредбата да бъде качена на сайта на община Пловдив за ново обществено обсъждане. След това документът ще бъде внесен за приемане от Общинския съвет, коментира за Plovdiv24.bg зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Виж коментарите (2)

Още по темата (265):
21.04.2024 Множество злоупотреби с инвалидни стикери в Пловдив
16.04.2024 Ударна ревизия на служебните паркоместа в Пловдив
01.04.2024 Проблемът с паркирането в Пловдив се задълбочава
10.01.2024 Пловдивчанин: Висша некадърност! Нямат право да слагат скоба на такава
кола!
05.10.2023 Въведоха системата за умно паркиране в Пловдив
28.08.2023 Важно съобщение за шофьорите за синята зона в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).