Коледари и празничен базар в СОУ "Пейо Яворов"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:59 / 15.12.2015
1900
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "П. Кр. Яворов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Точно 9 дни остават до Рождество Христово, но коледарите от сега се готвят за Святата нощ. Сред тях са и учениците от СОУ "Пейо Яворов", които месеци наред се подготвят за 24 декември, когато ще коледуват по домовете си и ще представят пред близки и приятели всички песни и наричания, които са научили в училище. 

Предпремиерното им участие бе по време на откриването на традиционния коледен базар, който всяка година се организира в училище Яворов. С калпаци, украсени с пуканки, коледни ямурлуци, червени пояси и тояги, коледарите изпълниха обичаите за прогонване на злите духове и нарекоха всички присъстващи учители и съученици от всички класове като им пожелаха здраве и берекет през следващата година и високи оценки по всички предмети. 

Добрите стопани, в чиято роля се превъплътиха директорът Сашка Кръстева и нейните колеги, на свой ред дариха коледарите както с краваи, които нанизаха на тоягите им, така и с топла пита.

След празничния обред се откри коледният базар, който ще продължи до 23 декември. В продължение на 10 дни всеки един ученик ще може да си купи коледен предмет или вкусно лакомство от добре украсените маси.

Момчетата и момичетата от училището под ръководството на своите учители сами изработват всички сувенири, които се предлагат на базара. 

Картички, чинии, рисувани със специални техники, сурвакници, свещници и коледна украса подредиха те на два щанда във фоайето на училището днес. Сред предметите, които се предлагат на коледния базар има и книги, които са много полезни както за децата от начален курс, така и от по-големите възпитаници на СОУ "Пейо Яворов.

По традиция парите, събрани на  коледния базар ще бъдат предоставени от Училищното настоятелство. С тях то ще подпомогне ученици в нужда или ще подкрепи такива, които имат нужда от финанси, за да участват в редица състезания, научни срещи или олимпиади.

"Надявам се тази година базарът да бъде още по-успешен от миналата година. Радващо е, че децата и нашите ученици отделиха от времето си, за да подготвят днешния празник и целия базар. Освен настроение, тази инициативност у нашите ученици ми дава кураж, че сме на правия път и клишетата, че учениците нищо не правят в свободното си време, спокойно можем да ги оборим, поне ние в СОУ "Пейо Яворов", категорична е Сашка Кръстева. 

Преди да излязат в коледна ваканция, ученици ще се включат активно в почистването на класните стаи, което е освен всичко друго и създаване на трудови навици у подрастващите. A още по-преди това най-послушните получиха подаръци от Дядо Коледа и Снежанка, които бяха специални гости на Коледния базар.


Виж коментарите (0)

Още по темата (202):
23.11.2016 Коледен базар отново ще радва пловдивчани - вижте къде
12.03.2016 Премахнаха ледената пързалка от Центъра
01.03.2016 Ледената пързалка прокапа, водата стигна до ул. "Иван Вазов"
13.01.2016 Приключи кампанията "Деца помагат на деца" в "Южен"
13.01.2016 Пловдивчанин пострада след обстрел от римски свещи
11.01.2016 Започна демонтажът на коледната украса по Главната
Още новини от Новини от Пловдив:
Блъснаха моторист на бул. "Свобода"
Популярен българин се появи на изненадващо място в Пловдив
Сигнал: Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупос...
Читателка: Европа ли? Не само ще ни се смеят, ами и ще ни изхвърл...
Ако на мястото на ухапването се появи червено петно колкото монет...
Нови арести в Пловдив!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).