Кметът обясни къде ще отидат милионите, които Пловдив ще получи

Автор: Мария Морунова
Коментари (29)
13:17 / 23.06.2015
8597
От средствата, които община Пловдив ще получи по ОП "Региони в растеж", могат да се финансират проекти като надграждане на Транспортния проект с още интелигентни кръстовища например. Това заяви кметът Иван Тотев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

През 2013 г. Общината подписа договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за 1.5 млн. лева по ОП "Регионално развитие", които са използвани са подготовка за следващия програмен период, за част от нея.

"Говорим за готовност за саниране на училищни сгради, на детски градини, за инвестиции в социалната зона от бул. "Мария Луиза" до река Марица от Интегрирания план за градско развитие, включително и бреговете на реката, отделно мерки в зони като кв. "Гладно поле" - зони за икономическо развитие, в обществената зона между Сточна гара и Централна гара", коментира кметът.

Отделно се мисли за надграждане на Транспортния проект на Пловдив с допълнителни информационни системи, за които допълнително ще се решава каква част от парите да отидат.

"42 кръстовища към момента по Транспортния проект са т. нар. интелигентни, Общината с парите от "Региони в растеж" може да увеличи тези кръстовища с още 20, например. Това вече е дебат. Какви точно проекти ще бъдат финансирани ще реши оценителната комисия, която Пловдив ще създаде", каза още градоначалникът.

Той обясни, че оценителната комисия трябва да се води по няколко критерия, спуснати от ОП "Региони в растеж", а именно до 40% от парите да са за мерки за енергийна ефективност, минимум 5% за културна инфраструктура, 5% минимум за социална инфраструктура, 20% извън трите зони за въздействие на Интегрирания план за градско развитие.

Чрез оценителната комисия община Пловдив ще предложи пакет от предложения, които ще залегнат в инвестиционната програма за следващия програмен период и тази програма в месеците август или септември, когато са сесиите в МРРБ, Управляващия орган в лицето на министерството ще одобри вида на инвестиционната програма.

"Чак тогава ще можем конкретно да кажем какви проекти ще изпълняваме по ОП "Региони в растеж", допълни Тотев.

По думите му за реализацията на различните проекти ще могат да се ползват и допълнителни финансови инструменти за съфинансиране, като фонд ФЛАГ, тъй като парите по "Региони в растеж" няма да са достатъчни.

Виж коментарите (29)

Още по темата (24):
13.09.2017 Свалиха обществена поръчка за многомилионен проект в Пловдив
04.07.2017 Започва се многомилионното преобразяване на централна градска част
18.04.2017 В Пловдив правят Център за временно настаняване
25.01.2016 Кметът подписа първото споразумение за 80 милиона лева безвъзмездно европейско финансиране за Пловдив
12.01.2016 Милиони евросредства потичат към Пловдив още тази година!
15.10.2015 Библиотека и сцена на открито край Марица, нови паркове и детски градини в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).