Кметът на "Западен": През 2021 г. завършихме важни проекти. Трябва да реализираме идеята за втори гребен канал

Автор: Диана Бикова
Коментари (8)
11:30 / 01.01.2022
4909
Събарянето на бившата Гарнизонна фурна е един от големите проекти, които администрацията на "Западен“ завърши през 2021 г., каза в интервю за Plovdiv24.bg районният кмет Димитър Колев. Работата по терена обаче ще продължи, тъй като предстои мястото да се трансформира в парк. Така ще се затвърди за пореден път определението, че "Западен“ е най-зеленият район в Пловдив. Приоритет в работата на Колев е създаването на паркове още от първия му мандат. Негово и на екипа му дело са "Розариума“, "Акациева горичка“, "Ружа“, "Мир“, паркът в кв. "Прослав“.

Сега парцелът на Гарнизонна фурна ще се асоциира към съществуващия парк и така ще се обособи терен от около 8200 кв.метра. В него ще има две детски площадки – по една за по-малки  и за по-големи дечица, а останалите съоръжения и атракции все още са в процес на уточняване. Изрично изискване на кмета Колев е откъм двата големи булеварда "Пещерско шосе“ и "Копривщица“ да има ограда, за да се осигури безпроблемна игра на децата и спокойствие за родителите. Очаква се в началото на новата година да са готови количествено-стойностните сметки за изграждането на парка, за да се поискат необходимите средства в бюджета за 2022 г.

Единственият обект, чието реализиране не е успяло да започне тази година, е реконструкцията на ул. "Генерал Колев“. В бюджета са били гласувани 960 000 лв., но заради необходимостта от подмяна на водопровода и канализацията, разширение и подмяна на тротоарите се наложило препроектиране. Основно изискване към проектантите е да запазят всички дървета, защото е грехота да се отрежат 50-годишни дървета.

Ремонтът на ул. "Ясна поляна“ е най-сериозният проект, реализиран през 2021г. и който почти изчерпил бюджета на района, коментира Колев. Ремонтирана е основната улица в "Прослав“ и е изместена последната спирка на автобусите в края на квартала.

"Западен“ е сред предпочитаните за живеене райони и тук също има сериозно  строителство, а на общината се пада тежката задача да създаде и изгради подходяща инфраструктура. Презастрояване в общоприетия смисъл обаче няма. Казусът с ул. "Ручей“ 1 и още един-два подобни са изключения, за разлика от "Южен“, където има масово застрояване на междублокови пространства. Кметът Колев смята, че при подобни случаи общината трябва да подхожда конструктивно и да предлага замяна с друг терен. Като пример посочи, че в единия край на парк "Ружа“ има няколко частни имота и предстои да стартира процедура за замяна с аналогични имоти на друго място.

Проектът за втори гребен канал трябва да се реализира, но все още не са направени постъпки за отчуждаването на частния терен от 11 дка. Територията е много благодатна за отдих и рекреации и трябва да се мислят нови и нови атракциони, убеден е районният кмет. Трябва да се търсят форми за финансиране реконструкцията на стадион "Пловдив“, за да се използва пълноценно това уникално съоръжение.

Какви са намеренията за следващата година - гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (8)

Още по темата (17):
04.01.2022 Кметът на "Южен": Ако не се помисли предварително, някои хора ще трябва да се прибират с хеликоптери
03.01.2022 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през декември
03.01.2022 Кметът на "Тракия" се опасява, че районът може да стане пренаселен
02.01.2022 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през ноември
01.01.2022 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през октомври!
31.12.2021 Кметът: Отиващата си 2021-а беше успешна за пловдивчани
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).