Кметът на "Източен": Годината е такава, каквато си я направим

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
15:10 / 24.12.2022
2017
"Годината е такава, каквато си я направим, в чисто работен план. За район "Източен“ тя беше динамична, защото успяхме да направим доста неща в социалната сфера, за инфраструктурата, зелената система“ - това е обобщението на кмета на район "Източен“ Иван Стоянов в интервю за Plovdiv24.bg.

Удовлетворен е, че е свършено всичко планирано. Единственото, което остава да се довърши в началото на новата година, са три детски площадки в кв. "Изгрев“ на ул. "Златорог“, "Лотос“ и "Преспа“ 12.

Един от акцентите в работата на районната администрация през годината е подобряване качеството на атмосферния въздух. Данните от измервателната станция в парк "Каменица“ показват, че има големи шансове да се влезе в нормата на Европейската комисия за превишение не повече от 35 дни годишно.

"Миналата година приключихме с 47 дни превишение. Тази година се движихме много добре, като до края на ноември имахме 29 дни с превишение, декември имахме около 3 дни и може да влезем в нормата на Европейската комисия. Това показва, че политиката на района е добра“ - смята Стоянов.

Намаляването на замърсяването се дължи на въведеното поточно движение в кв. "Каменица 2“, новата поливна система в парка, премахването на калните петна, провеждането на системни акции за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и материали, които замърсяват въздуха, залесяването на хиляди дръвчета и храсти.

По предложение на администрацията на "Източен“ 350 декара от военните поделения в кв. "Гладно поле“ в новия Общ устройствен план са предвидени за зелена система. Останалата част от терена е за смесена мултифункционална зона 2, в която са предвидени две училища, детска градина, спортна инфраструктура, както и сграда за културни мероприятия.

"Мисля, че е добър Общият устройствен план с нашите предложения, които са включени. Предложенията ни изцяло бяха насочени към увеличаване на зелената система в района, като се използват терени с по-големи пространства в "Столипиново“, "Изгрев“, "Каменица 2“ и "Гладно поле“, каза районният кмет.

През изтичащата година е реализиран спечелен от районната администрация година по-рано проект за социално-икономическа интеграция на уязвими групи чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве.

"По този проект сме осигурили транспорт на 1200 деца и са посетили три театрални постановки в Дома на културата "Борис Христов“, а други 600 деца са посетили Римски стадион, Природонаучния музей, къща музей "Златю Бояджиев“, къща "Хиндлиян“, Исторически музей "Възраждане“. Така сме ангажирали 1800 деца в социалния живот на града и да се запознаят с тези забележителности“ - разказа Стоянов.

Най-честите проблеми, които поставят жителите на района, са жилищните. Създадената преди години организация за редовно плащане на сметките има ефект, задълженията са сведени до възможния минимум и в момента е прието, че сметка над 200 лева се водят големи. Кметът обеща на улица "Къпина“ да се направи парк с пейки, на мястото на частната градинка, за да се чувстват хората комфортно и като у дома си.

Сред по-важните инфраструктурни обекти през 2023 г. е свързването на "Удроу Уилсън“ и "Бъндерица“, за което има технически проект. Другата важна връзка е от "Княгиня Мария Луиза“ през "Арчарица до кръговото кръстовище до бившия "Ритон“ и за нея трябва да се възложи проектиране.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
02.01.2023 Кметът на "Тракия": Направихме много, продължаваме да работим, за да довършим важните проекти
02.01.2023 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през декември!
01.01.2023 Кметът на "Южен": Районът има нужда от сериозно обновяване на пътната инфраструктура
01.01.2023 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през ноември!
31.12.2022 Помните ли? Всичко това се случи в Пловдив през октомври!
30.12.2022 Пламен Панов: Историята на Пловдив трябва да бъде подчертавана
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофьори не вярват на очите си какво виждат на булевард в Пловдив
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).