Кметът на "Централен": Ситуацията с Божиловия чифлик е сложна

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
13:43 / 27.07.2023
3624
След като ви разказахме за тежката съдба на архитектурния шедьовър в Пловдив – Божиловия чифлик на улица "Мали Богдан", надникнахме и в административната част на проблема. От Plovdiv24.bg решихме да говорим с кмета на район "Централен" Георги Стаменов, за да видим какво може да бъде направено за имота.

От него разбираме, че ситуацията със сградата обаче е доста по-специфична, отколкото изглежда: "Самата сграда, мисля, че попадаше в имот, който е общинска собственост, но сградата е частна. Доста наследници съответно. Съдейки по развитието на този казус, няма воля за реставрацията на тази сграда. По-скоро идеята им е друга, но е трудно реализуема", каза кметът и посочи като вероятни намерения за строителство.

Въпреки че сградата е защитена, тя все още е в критично състояние. Стаменов разкри, че има предписание, изпратено на собствениците както от администрацията, така и от инспектората по Министерството на културата, но безрезултатно.

"Изглежда, че кметството ни е безсилно. Процедурата е сложна, а проблемът много по-дълбок. Намесата във всяка една такава сграда със статут се извършва след съгласуване на проекти и издаване на разрешение за строеж. То трябва да се изисква от 100% от собствениците.

Съответно се получава пак от 100% от собствениците срещу подпис, тогава влиза в сила. Дори да има един човек с един процент, който да бъде несъгласен с този акт за реставрация на такъв обект, не може да влезе в сила по надлежния ред. Затова казвам, че законодателят трябва да помисли за тези специфични случаи, за да може да има една доста по-голяма оперативност", каза още той.

Така като първа необходимост кметът посочва ревизия на закона за културното наследство: "Трябва да се ревизира, и то основно и като правомощия, и като начин на опазване, и като санкции спрямо недобросъвестни собственици. В крайна сметка, ако един  човек няма възможност да поддържа такъв тип актив, следващият логичен въпрос е дали той трябва да го притежава."

Стаменов апелира собствениците на такъв тип сгради да бъдат по-усърдни.

"Добрите примери са ни пред очите, виждаме как над 80% в ансамбъл или единични паметници вече са реставрирани и имат един прекрасен вид. Истината е, че на много места има доста съсобственици. Но нека да  положат необходимите грижи и тази прелест, тази история да бъде съхранена".

Съдбата на Божиловия чифлик е важна за нас, защото тя е и съдбата на още много стари къщи, паметници на културата. Заради невъзможната комуникация със собствениците, усложнените административни процедури и като цяло не достатъчните действия от страна на Министерство на културата, ежегодно стотици такива обекти споделят съдбата на Божиловия чифлик, а дори и по-унизителна.

От Plovdiv24.bg ще продължаваме да следим развитието на случая.

Велизара Ангелова

Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
16.08.2023 Кметът Стаменов: С вързани ръце сме за Божиловия чифлик, нас не ни смятат за живи
20.07.2023 Срам! Пореден архитектурен шедьовър в Пловдив е на път да рухне
10.02.2018 Разруха на "Мали Богдан"! Може ли паметник на културата да убие човек?
Още новини от Новини от Пловдив:
Д-р Валерия Славова и Веселина Ботева от ГЕРБ-СДС проведоха среща...
Мор в Пловдив: Термометрите удрят 32 градуса
Променят редица правилници и наредба на Община Пловдив
Знаковата сграда, която Пловдив загуби завинаги
Катя Стоилова, БСП: Повишаване на тежестта на наказанията за изос...
Ивета Балева от Starbucks Парадайз Център ще представя България н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).