Кметът: Зелената икономика е бъдещето, ние сме го обещали на пловдивчани

Автор: Цвети Тончева
Коментари (3)
09:22 / 30.09.2021
2499
34 доклада участват в Международната научна конференция "Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена икономика“, която започна в Голямата базилика в Пловдив. Това съобщи пред журналисти проф. Даниела Бобева, ръководител катедра "Икономически науки" към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски",  организатор на форума, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Целта е да се насърчи диалога между академичните среди, бизнеса и държавните институции относно предизвикателствата, които създава преходът към зелена икономика. В докладите, които ще бъдат представени по време на конференцията, има препоръки, какво трябва да се прави по пътя към зелената икономика, както и е изложен световен опит за по-радикална зелена реформа върху строителство, селско стопанство и др. "Учените се потрудиха. Всички доклади показват последни изследвания на тази тема", обобщи проф. Бобева. 

Доклад на Финансовия университет на Министерство на финансите в Русия сочи как въглеродния данък носи загуби за Русия в размер на 2-3 милиарда годишно", Кметът на Пловдив Здравко Димитров посочи пък какви са амбициите на Пловдив в тази посока.

"Това е бъдещето, а ние като администрация сме го обещали на пловдивчани и вървим в тази посока", каза кметът. 

"Сега е модерно да се говори за зелени зони, ние ги имаме, а "Тракия икономическа зона" е въглеродно неутрална икономическа зона. Тоест ние прилагаме на практика новото и ще продължим да го прилагаме там, където може.

Кметът даде пример с велоалеите в Пловдив. Следващата цел е да има още повече такива", каза Здравко Димитров. Той добави, че в областта на общинския транспорт се очаква да бъдат въведени две нови линии, които ще са електрически. Целта на администрацията е да се разширяват зелените зони в града с изграждане на нови паркове. Община Пловдив работи и по проект за подмяна на печките на твърдо гориво, посочи още Димитров. 

10 млн. лева са заделени и за подмяна на чистачките, които работят ръчно и за закупуване на чисто нови машини за двете общински предприятия. 

Има много паркове в града, където все още няма капково напояване, работи се и за това да бъде въведено такова, каза кметът. 

Гледайте повече във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).