Китайски инвеститори ще правят цял нов икономически град до Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (18)
16:02 / 04.04.2016
20728
Инвеститори от побратимения с Пловдив китайския град Шенджен желаят да изградят цял нов икономически град близо до Пловдив. Това стана ясно на среща на Розалин Петков, заместник-кмет "Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците", Чангцинг Джанг, президент на департамент "Китай" в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, Чен Зонгжан, председател на холдинг "Портър Сити", Тян Ксиянг, вицепрезидент, инж. Пламен Панчев, създател на "Тракия икономическа зона" и председател на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг" АД - дивелъпър на "Тракия икономическа зона" и Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Проектът е пилотен както за България, така и за цяла Европа. Изграждането му е основано на новата концепция на китайското правителство "Един път, един пояс" (One road, one belt) за обхващане на света чрез икономически отношения по пътя на коприната.

Те са избрали България и най-вече регион Пловдив след предварителни проучвания на добре развития инвестиционен климат и след подкрепата на китайското правителство. 

В конкретния случай се предвижда китайски фирми и фирми от региона да извършват обмен по отношение на бизнес, логистика и изложбени площи. Идеята е чрез предоставяне на услуги да се осъществи мост между китайския и европейския бизнес .

"Ние вече имаме опит в подобни отношения, тъй като в "Тракия икономическа зона" имаме 100 фирми от 28 държави от цял свят", сподели Розалин Петков, който уточни, че тук е правилното място за инвестиции, тъй като Пловдив е индустриален, икономически и логистичен център за България.

Холдинг "Портър Сити" е основан през 1994 и е участвал в 120 проекта в цял Китай, като в момента има подписани 8 споразумения за изграждане на подобни икономически градове, които са на различен етап от реализацията си.

След посещението си в някои от местата в "Тракия икономическа зона" представителите на китайския холдинг определиха Пловдив като добро място за развитие и обмен на икономика и култура. 

Те заявиха, че на база платформата за обмен "Един път, един пояс" могат да участват фирми от Русия, Китай, Северна Африка, Близкия Изток и разбира се, Европа. По този начин ще се осигури директен достъп на български фирми до пазарите на тези страни и обратно. 

Така регион Пловдив ще се превърне в дистрибуционен център за физическото придвижване на стоки към Европа и Близкия Изток.

Чен Зонгжан сподели, че се надява за 3 години проектът да бъде реализиран и да получат пълното съдействие на община Пловдив, както и на българската държава.


Виж коментарите (18)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).