Китайци правят Пловдив световен логистичен център

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
17:42 / 05.04.2016
10219
Споразумение за съвместно изграждане и управление на българо-китайски проект в "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ подписаха днес инж. Пламен Панчев, създател на ТИЗ и председател на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг" АД и Чен Дзонгджиен, председател на холдинг "Портър Сити". 

"EU-China New Economy Cooperation Pilot Zone - Plovdiv" / Евро-китайски пилотен проект за сътрудничество в унисон с китайската стратегия "Нова икономика"/ е иновативна платформа за бизнес, логистика, финанси, директна връзка между потребителя и производителя, за онлайн и офлайн търговия, обясни Чен. 
 
Инвеститорите от побратимения китайски град Шенджен заедно със "Сиенит холдинг" смятат да изградят едно глобално село близо до Пловдив.

Глобално, защото тук ще имат изложбени площи и офиси, както китайски производители, така и от близките ни балкански страни и цяла Европа, Русия, Турция, Близкия Изток, Северна Африка. Така регион Пловдив ще се превърне в световен логистичен хъб. 

"Проектът е пилотен за Европа", посочи още председателят на холдинг "Портър Сити". 

"След предварителни проучвания избрахме България и "Тракия икономическа зона" заради традиционно приятелските отношения между двете държави, добрия инвестиционен климат, привлякъл толкова много чуждестранни инвеститори, стратегическата географска локация, страната е и първа европейска спирка по Пътя на коприната,", заяви Чен пред специално дошлия да заснеме церемонията екип на най-голямата китайска телевизия CCTV, която се излъчва в целия свят.

"Върху идеята за такъв проект работим от известно време с нашия китайски партньор Джанг Чангцинг, президент на департамент "Китай" в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие. Дано сега да го осъществим", добави Пламен Панчев. 

"Мястото на този пилотен проект е именно в ТИЗ, зона подкрепяна от правителството и специално от министерството на икономиката. 

Имаме исторически добри отношения с Китай, които вече се надяваме да реализират и по-добри резултати", подчерта Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката. 

"Тракия икономическа зона" е уникално явление не само за България, но и за Централна и Източна Европа, вие сте избрали правилното място", приветства китайските инвеститори и заместник-областният управител на област Пловдив Владимир Маринов. 
 
На церемонията по подписването присъстваха още и Ангел Христозов, председател на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, Тиен Янг, вицепрезидент на "Портър Сити" и Джанг Чангцинг. 

Според споразумението двете страни ще създадат работна група за практическото осъществяване на проекта. Следваща стъпка е подписването на договор в средата на годината в Шенджен, където ще бъде обявен и стартът на проекта.

Виж коментарите (5)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).