Кино "Космос" - поредната ябълка на раздора в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:05 / 14.03.2017
5080
Позиция на "Колектив Кино Космос" относно бъдещето на емблематичното пловдивско кино:

"Колектив Кино Космос" настоява да участва в процесите на конструктивно обследване, проектиране и ремонт на сградата като гарант пред обществото, че сградата на киното ще бъде реставрирана качествено и превърната в устойчив културен и обществен център.

Заявката идва от притеснението, че през януари тази година Общинският съвет гласува 1 млн. лева за ремонта на сградата на кино "Космос", а на 9 март, одобри средствата за конструктивно обследване да бъдат контролирани от общинска фондация "Пловдив 2019", чийто предмет на дейност и експертиза не е в областта на архитектурата и строителното инженерство.

Екипът от експерти в "Колектив Кино Космос" - архитекти, инженери, културни мениджъри и артисти - от 4 години ексклузивно се занимава със съхранението и развитието на сградата на киното и се е доказал като независим защитник пред обществото за неговото запазване и обживяване.

Във втората половина на 2016-а, на поредица от срещи, екипът на "Колектив Кино Космос" представи на Община Пловдив завършен бизнес план за развитие на сградата на кино "Космос" като самоиздържащ се културен център, заедно с поетапен времеви план, разработен от архитектите на Колектива, за изпълнение на ремонтни дейности и въвеждане на дейности с финансова оценка. Резултатът от тези срещи бе гласуването на 1 млн. лева за ремонт на сградата от Общинския съвет.

Тази сума, както и определените средства за конструктивно обследване и ремонт, са важна крачка в развитието на проекта. Съществува обаче сериозен риск от компрометиране на начинанието, ако в посочените процеси не бъдат включени експертите от "Колектив Кино Космос". 

Опасяваме се, че без независим експертен контрол, резултатът от един скъп ремонт без ясна цел, ще компрометира развитието на сградата като културен център и ще бъде поредната набързо и некачествено ремонтирана сграда на културата, която не носи никакви приходи, не реализира качествени събития и не захранва културата на гражданите на Пловдив.


Виж коментарите (2)

Още по темата (120):
14.03.2024 Държавата отпусна 4 милиона лева за кино в Пловдив, което не работи от десетилетия
13.03.2024 Отлична новина за Пловдив и кино "Космос"
22.02.2024 Пак заговориха за ремонт на кино "Космос" и зоната около него
14.01.2024 Пловдивчани ги налегна носталгията за кино "Космос", повдигнаха отново въпроса за обновяването му
14.11.2023 Пламен Панов: Проектите за кино "Космос" и "Античният форум на Филипопол" трябва да се реализират през този мандат
18.10.2023 Пламен Панов: Кино "Космос" е ключов обект за последващото развитие на културния живот в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).