Казаха за кои от големите проекти на Пловдив има пари и за кои няма

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
14:13 / 10.01.2020
14575
По време на представянето на бюджета на Пловдив 2020 г. кметът Здравко Димитров обясни, че първият етап на бул. "Северен" е завършен. За този обект обаче имало недостиг от 2 млн. лв. Кметът заяви, че трябва да се започне вторият етап на изграждането на булеварда, защото в момента движението вместо да излиза, отново влиза в града, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

До края на годината ще бъде готов актуализираният проект за подлез "Модър-Царевец", а какви пари ще са необходими за реализацията на обекта ще е ясно след 2 месеца.

Предстои да се поднови работата и по зоологическата градина. "Влязохме във връзка с надзора, който в предишния мандат се криеше и го търсеха със съдебен изпълнител. Срещнахме се, сега трябва да влязат и да опишат състоянието на обекта" - каза Зико.

Въпреки че имало много неразплатени проекти от "Европейска столица на културата", а също и проекти на едно училище и няколко детски градини, които са възникнали допълнително и за тях има пуснати фактури, кметът заяви, че е сигурен, че екипът му ще се справи със ситуацията.

Общинската фондация "Пловдив 2019" ще разполага с 3 милиона от наградата "Мелина Меркури" и още 1.2 млн. лв. от бюджета на града, каза зам.-кметът по финанси Илия Кирчев. Новият УС е бил вписан официално вчера и предстои да направи преглед на проектите, за да изясни за кои ще е нужно доплащане. 

Екипът на фондацията ще бъде бъде редуциран наполовина, а централата ще се премести в общинска сграда, тъй като сега се плаща наем за заеманите помещения в СКЛАД в Тютюневия град. 

Кирчев уточни, че преходният остатък от 24 милиона ще се използва за разплащане на договори, сключени през 2019 г. "Заемът от 30 млн. лв. е изцяло усвоен, а ще трябва да се разплащаме за дейностите по "Руски" и по "Адата"" - каза зам.-кметът.

По думите на кмета Димитров, в бюджет 2020 няма да има пари за кино "Космос", а Кирчев допълни, че архитект държи авторските права там. Киното обаче не може да се остави в това състояние, трябва да се завърши - заяви кметът.

Както вече Plovdiv24.bg съобщи преди време, министерството на културата е одобрило ремонт на държавната Концертна зала и през пролетта ще започне работата.

До края на месеца ще стартира Водният цикъл в "Северен", а за реконструкцията на Пречиствателната станция се чака произнасяне на ВАС.

Ето какво казаха Димитров и Кирчев по въпроса за заплатите:

"На ръководния състав няма да се увеличават заплатите. Нашите заплати, на кмет, заместници и районни кметове, идват от държавния бюджет и можем да си ги увеличим, без това да бръкне в джоба на данъкоплатеца. Вдигат се заплатите на учителите със 17%. Заради увеличението на МРЗ, на хората с най-ниски заплати се увеличават пропорционално - до 10%, но не повече от 100 лв. на човек. На всички останали заплатите се замразяват" - каза Илия Кирчев. 

Димитров пък попита: "Представяте ли какво ще пише, ако увеличим заплатите? "Каза, че няма да вдига, а го направи". Моята заплата е 1300 лв., не съм я взимал още, не знам точно колко е.".

На въпрос с какъв бюджет ще разполагат районните администрации, Илия Кирчев отговори, че няма да има разлика с миналата година. За всеки район са предвидени по 300 000 лв. за улици, тротоари и площадки, а по-големите проекти ще бъдат движени от голяма община.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (79):
22.10.2020 Без специално звено за компостиращата инсталация в ОП "Градини и
паркове"
22.10.2020 Пак прекроиха бюджета на Пловдив
08.10.2020 Поискаха оставката на кмета на Пловдив!
07.10.2020 31 милиона лева дължат хора и организации на община Пловдив
07.10.2020 Здравко Димитров обясни защо не е поканил ДБ на обсъждане
07.10.2020 Грандиозен скандал в Общинския съвет: ДБ и Зико се обиждат на мишоци
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).