ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Кауфланд" изгражда логистична база за нехранителни стоки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:53 / 17.01.2017Коментари (0)10167
©
Уведомление за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), съгласно Приложение 2 към член 6, във връзка с реализиране на инвестиционно намерение на "Кауфланд България ЕООД Енд Ко" КД в УПИ 34.301, кв. 34, м. Перселик в землището на с. Стряма, община Раковски.

Приложение № 2 към чл. 6
Информация за преценяване на необходимостта от ОВОС

I. Информация за контакт с възложителя:

1. Име, ЕГН, местожителство, гражданство на възложителя - физическо лице, седалище и единен идентификационен номер на юридическото лице.
"КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО" КД, ЕИК 131129282, със седалище и адрес на управление: Гр. София, ул. "Скопие" 1А
2. Пълен пощенски адрес: Гр. София, ул. "Скопие" 1А

3. Телефон, факс и e-mail: 0882 71 17 69; 0877 51 08 75
4. Лице за контакти: Румен Кулев; Бранимира Иванова

II. Характеристики на инвестиционното предложение:

1. Резюме на предложението.
Настоящето уведомление обхваща следното инвестиционно намерение, а именно изграждане на :
ЛОГИСТИЧНА БАЗА СТРЯМА 2 - СКЛАД ЗА НЕХРАНИТЕЛНИ СТОКИ И АДМИНИСТРАЦИЯ, АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА, КПП, ТРАФОПОСТ, ТЕХНИЧЕСКИ ПОМЕЩЕНИЯ И ПОДЗЕМНИ СПРИНКЛЕРНИ РЕЗЕРВОАРИ В УПИ 34.301, КВ. 34, М. ПЕРСЕЛИК В ЗЕМЛИЩЕТО НА С. СТРЯМА, ОБЩ. РАКОВСКИ

Предвижда се изграждане на логистична база за нехранителни стоки и всички съпътстващи спомагателни помещения и съоръжения - технически помещения, административна зона, подземни спринклерни резервоари, зони за пушачи, както и приемна сграда вход /изход стоки - Портал.
Обектът ще се състои от три склада за нехранителни стоки, техническа сграда и приемна сграда - Портал. Складовете и техническата сграда ще са разположени сключено един към друг и свободностоящо спрямо съседните имоти. Приемната сграда ще е разположена свободностоящо спрямо складовете и съседните имоти.
Складовата част ще се състои от три обема - склад Амбалаж, два склада за нехранителни стоки с административни и обслужващи помещения.

Техническата сграда ще е двуетажна, с разположени в нея необходимите за функционирането на комплекса технически помещения: трафопостове, котелно помещение, помещения за ел. оборудване, дизелгенератор, спринклер и др. 

Сградата за вход/изход стоки - Портал ще е едноетажна и ситуирана в средата на имота в непосредствена близост до пешеходния и автомобилен достъп към имота, в близост до двата паркинга - автомобилен и товарен.

В имота е предвиден паркинг с необходимия брой паркоместа съгласно Наредба № 2 от 29 юни 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.

2. Доказване на необходимостта от инвестиционното предложение.
Настоящето уведомление обхваща следното инвестиционно намерение, а именно изграждане на ЛОГИСТИЧНА БАЗА СТРЯМА 2 - СКЛАД ЗА НЕХРАНИТЕЛНИ СТОКИ И АДМИНИСТРАЦИЯ, АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА, КПП, ТРАФОПОСТ, ТЕХНИЧЕСКИ ПОМЕЩЕНИЯ И ПОДЗЕМНИ СПРИНКЛЕРНИ РЕЗЕРВОАРИ В УПИ 34.301, КВ. 34, М. ПЕРСЕЛИК В ЗЕМЛИЩЕТО НА С. СТРЯМА, ОБЩ. РАКОВСКИ.

Имотът попада в устройствена зона Пч (чиста производствена зона). Отреждането за имота е съвместимо с дейностите, разрешени в устройствената зона, а именно чисти производства, които не отделят вредности съгласно хигиенни изисквания за здравна защита.

3. Връзка с други съществуващи и одобрени с устройствен или друг план дейности.

За имота има:

- Одобрен ПУП със Заповед № А6-41/ 10.06.2009г. на Кмета на Община Раковски;
- Издадена виза от гл. арх. на Община Раковски на 19.10.2016г.;
4. Подробна информация за разгледани алтернативи.
Не са разглеждани други алтернативи.

5. Местоположение на площадката, включително необходима площ за временни дейности по време на строителството.

Инвестиционното намерение ще се реализира в УПИ 34.301, кв. 34, м. "Перселик" в землището на с. Стряма, общ. Раковски. Урегулираният поземлен имот е собственост на Възложителя.

Урегулираният поземлен имот граничи със следните имоти: на запад с ПИ 034136, ПИ 034292, ПИ 034226, ПИ 034138, ПИ 034226, на север с ПИ 034329, на юг с ПИ 034350, на изток с ПИ 034348, ПИ 034344.
6. Описание на основните процеси (по проспектни данни), капацитет.
Обектът няма да генерира вредни емисии за околната среда над обичайните за такъв вид обекти. Дейността не предвижда и не крие опасност от замърсяване на околната среда. Основната сграда и допълващото застрояване към нея ще се ситуират в рамките на петното, ограничено от застроителната линия.
Основните процеси, които ще се осъществяват на територията на имота са за целите на логистичната база.

7. Схема на нова или промяна на съществуваща пътна инфраструктура.
Транспортният достъп към терена ще се обезпечи от предвидени два вход/изхода от обслужващата улицата от изток, откъдето ще се осъществява основния пешеходен и автомобилен достъп до новопроектираните сгради. Единият вход ще е за леките автомобили, а другият за тежкотоварните.

8. Програма за дейностите, включително за строителство, експлоатация и фазите на закриване, възстановяване и последващо използване.
Обектът ще се изгради на един етап. Очакваната продължителност на строителството за момента не може да се конкретизира, очаква се да от 9 месеца до 12 месеца от издаване на разрешение за строеж. Всички строителни и изкопни работи ще се извършват в границите на урегулирания поземлен имот, като не се предвижда усвояване на допълнителни площадки за извършването им.

9. Предлагани методи за строителство.
По време на строителния процес ще се използват съвременни висококачествени строителни материали, които ще се доставят от фирми, специализирани в производството им.
Ще се извършват строителни дейности и монтаж на съоръжения, които ще бъдат максимално съобразени с околната среда и щадящи природните и компоненти. Ще се използват материали със съответните сертификати, гарантиращи качеството на изпълнение.

10. Природни ресурси, предвидени за използване по време на строителството и експлоатацията.
Природни ресурси които ще се използват по време на строителството са вода и земята, върху която ще се изгради сградата. Ще се използва минимално количество инертни материали (пясък, чакъл) и енергийни ресурси (електроенергия и вода). Иззетия хумус ще се използва за рекултивация и моделиране на терена и при озеленителните мероприятия. Излишните количества ще се депортират на указаните места. Инвестиционното предложение не е свързано с добив на подземни богатства.
По време на строителният процес ще се използват съвременни висококачествени строителни материали, които ще се доставят от фирми, специализирани в производството им. 

11. Отпадъци, които се очаква да се генерират - видове, количества и начин на третиране.
Част от изкопните земни маси генерирани при строителството ще се използват за обратни насипи и моделиране на терена. Негодните за обратен насип и смесените отпадъци от строителството ще бъдат временно съхранявани и транспортирани до най - близкото депо и ще бъдат третирани съобразно изискванията на Закон за управление на отпадъците.
По време на строителния процес няма да се генерират вредни отпадъци.

12. Информация за разгледани мерки за намаляване на отрицателните въздействия върху околната среда.
При строителството и експлоатацията на обекта се предвижда свеждане до минимум на отрицателните въздействия върху околната среда. Инвеститорът предвижда при строителството:

- да се ползват най-кратките маршрути за предвиждане за предвижване на техниката;
- да се ползва наличната инфраструктура;
- всички дейности, свързани с изграждането на обекта, да се извършват върху строителната площадка, разположена изцяло в имота;
- да се избягва струпването на голям брой техника, за да не се получи запрашване и замърсяване на въздуха с отработени от двигателите газове;
Дейностите, предвидени да се извършват по време на експлоатацията на обекта, не са източник на вредности в околната среда - въздух, почви, води. Не се очакват емисии на наднормени нива на шум (над нормативните гранични стойности). Няма източник на други вредности.

13. Други дейности, свързани с инвестиционното предложение (например добив на строителни материали, нов водопровод, добив или пренасяне на енергия, жилищно строителство, третиране на отпадъчните води).

Електрозахранването на обекта ще ще се обезпечи от новоизграден трафопост разположен в техническата сграда. За захранване на консуматорите в сградата се предвижда 2бр. главни разпределителни табла, от които ще се захранват съответните разпределителни табла.

Отопление: Tоплоснабдяването за центъра за дистрибуция се осъществява чрез газови котли (мулти-бойлер система) в областта на техническите помещения. Премахването на отработените газове се извършва чрез съотвентите димоотводи, които са отведени през покрива. 

За производството на топла вода, е предвиден отделен газов котел, който е интегриран в общата хидравлична система за отопление. За хале NF1 и NF2 и склад амбалаж се изпълнява промишлен подово отопление като отоплителна система.

Отоплението на зоната за разтоварване в хале D е чрез 2-степенни калорифери с регулируеми ламели. Регулирането може да се извърши с управлението на съоръженията доставени от производителя.

Водоснабдяване: на обекта за питейно битови нужди ще се осъществи от съществуващ водопровод, чрез изграждане на СВО.

Отвеждане на отпадъчни води: Канализацията на сградата ще бъде гравитачна, разделна - битова и дъждовна. Площадковата канализационна мрежа също ще бъде разделна. Събирането на дъждовните води от площадката ще става чрез точкови отводнители, разположени на подходящи места. 

Атмосферните води от имота ще бъдат заустени в съществуващия открит отводнителен канал източно на имота. Канализацията за битовите отпадъчни води ще се заустват в съществуващ битов канал. Не се предвижда използване на взрив.

14. Необходимост от други разрешителни, свързани с инвестиционното предложение.

Във връзка с реализирането на инвестиционното намерение е необходимо:

- Издаване на разрешение за строеж от Главния Архитект на Община Раковски;

15. (нова - ДВ, бр. 3 от 2006 г.) Замърсяване и дискомфорт на околната среда.
Дейността не предполага отделяне на вредоности в околната среда - въздух, почви, води и климат и др. Дейността не е свързана с нива на шум над нормативните гранични стойности. Не се очакват и други физични вредности.

16. (нова - ДВ, бр. 3 от 2006 г.) Риск от аварии и инциденти.
Няма.

III. Местоположение на инвестиционното предложение

1. План, карти и снимки, показващи границите на инвестиционното предложение, даващи информация за физическите, природните и антропогенните характеристики, както и за разположените в близост елементи от Националната екологична мрежа и най-близко разположените обекти, подлежащи на здравна защита, и отстоянията до тях.

2. Съществуващите ползватели на земи и приспособяването им към площадката или трасето на обекта на инвестиционното предложение и бъдещи планирани ползватели на земи.
Няма други възложители на терена за инвестиционното предложение, освен Възложителят.

3. Зониране или земеползване съобразно одобрени планове.

Градоустройствени параметри на зона Пч (чисто производствена зона) са:

- Плътност - макс. 80%;
- H = 40 м;
- Кинт. - 2,5;
- Озеленяване - мин.20%;
4. Чувствителни територии, в т.ч. чувствителни зони, уязвими зони, защитени зони, санитарно-охранителни зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди и др.; Национална екологична мрежа.
Реализирането на инвестиционното намерение няма да засегне съществуващи чувствителни територии. Не се намира в близост до водоизточниците на минерални и лечебни води.
4а. (нова - ДВ, бр. 3 от 2006 г.) Качеството и регенеративната способност на природните ресурси.
Инвестиционното предложение се изгражда за дългосрочна експлоатация. Имайки предвид устройствената зона, в която попада имота, сградата и съоръженията могат да се използват от инвеститора или трето лице за други нужди, свързани с дейностите, разрешени за изпълнение в нея.
5. Подробна информация за всички разгледани алтернативи за местоположение.
Горепосочените обекти и наличието на изградена пътна инфраструктура, определят местоположението на имота, като изключително подходящо, поради което инвеститорът не разглежда други алтернативи за местоположение на бъдещето инвестиционно предложение.

IV. Характеристики на потенциалното въздействие (кратко описание на възможните въздействия вследствие на реализацията на инвестиционното предложение):

1. Въздействие върху хората и тяхното здраве, земеползването, материалните активи, атмосферния въздух, атмосферата, водите, почвата, земните недра, ландшафта, природните обекти, минералното разнообразие, биологичното разнообразие и неговите елементи и защитените територии на единични и групови недвижими културни ценности, както и очакваното въздействие от естествени и антропогенни вещества и процеси, различните видове отпадъци и техните местонахождения, рисковите енергийни източници - шумове, вибрации, радиации, както и някои генетично модифицирани организми.
Процесът за изграждане и експлоатация на обекта ще бъде съобразен с всички действащи в Република България и Европейския съюз норми, изисквания и стандарти. Не се наблюдяват и не се предвиждат също така и негативни последици по отношение на околната среда - почви, води, климат, биологично разнообразие, физични фактори на средата.
Въздействие върху компонентите на околната среда.
а) Атмосферен въздух и атмосфера
При реализиране на инвестиционното предложение се очаква временно незначително въздействие върху околната среда по време на строителството, вследствие работата на извънпътно - строителни машини. Въздействието ще е временно, локално и ще бъде преустановено след приключване на строителните работи.
По време на експлоатацията въздействие върху компонента атмосферен въздух ще се очаква единствено от влизащи и излизащи превозни средства. Въздействието ще е целодневно в рамките на работния ден.
При спазване на изискванията за ОВ инсталацията състоянието на въздуха в района, както и в работната зона щe бъде в допустимите санитарни норми т.е. обектът не следва да оказва негативно въздействие върху околната среда по компонент въздух.
Въздействието от експлоатацията на обекта върху качествата на атмосферния въздух и приземния атмосферен слой ще е незначително.
б) Води
Захранването на обекта с вода за питейно-битови нужди ще стане посредством водопроводна връзка от преминаващия в близост водопровод, съществуващ и въведен в експлоатация от ВИК Пловдив.
По отношение на отпадните води се предвижда канализацията на сградата да бъде гравитачна, разделна - битова и дъждовна. Площадковата канализационна мрежа също ще бъде разделна. Събирането на дъждовните води от площадката ще става чрез точкови отводнители, разположени на подходящи места. Атмосферните води от имота ще бъдат заустени в съществуващия открит отводнителен канал източно на имота. Канализацията за битовите отпадъчни води ще се заустват в съществуващ битов канал.
в) Почва и земни недра
Не се очаква въздействие върху почвите. Изкопаният хумус ще се съхранява в границите на имота или ще се предава за съхранение на площадка като част от него ще се използва за рекултивация и моделиране на терена при озеленителните работи, ако е необходимо.
Изкопаните земни маси - ще се използват за обратни насипи.
г) Ландшафт и природни обекти
Подборът на растителността и озеленяването ще бъде съобразени с климатичните особености на района и съответната зона.
д) Биологично разнообразие
Строителството и експлоатацията на обекта няма да окажат въздействие върху растителния и животински свят в района и върху защитени природни територии.
На площадката на обекта и в близост до нея не са известни находища и местообитания на редки и защитени видове. Районът не попада в чувствителни територии с нарушено екоравновесие.
е) Културно наследство
Обектът не се намира в охранителни територии на културно - исторически резерват и в близост до защитени културни паметници, и не засяга защитени територии и територии за опазване обектите на културното наследство.
ж) Отпадъци
В района на обекта няма стари депа за отпадъци.
Отпадъците от бъдещия обект - като вид, количество, събиране, третиране и изнасяне са подробно описани в т. ІІ.11.
з) Рискови енергийни източници - шумове, вибрации, радиации
В рамките на инвестиционното предложение няма източници на вибрации и радиационни източници. Повишени шумови нива могат да се получат само от влизащите и излизащи от обекта автомобили. Не се очаква да има наличие на голям брой едновременно работещи двигатели на автомобили. Не се очаква наднормено ниво на шум.
и) Въздействие върху хората и тяхното здраве
При експлоатацията на обекта не се очакват рискови фактори за увреждане здравето на хората. Имотът попада в Устройствената зона имота е Пч (Зона за чисто производство). Зоната за имота позволява извършване на дейностите, които ще се осъществяват на обект. Реализацията на инвестиционното предложение няма да доведе до промени в съществуващото състояние на околната среда и здравето на хората
2. Въздействие върху елементи от Националната екологична мрежа, включително на разположените в близост до обекта на инвестиционното предложение.
Описаното местоположение и параметри на инвестиционното предложение не създава предпоставки за въздействие върху елементите на Националната екологична мрежа. Въздействието от дейността на обекта ще бъде локално, в рамките на типа дейност в него.
3. Вид на въздействието (пряко, непряко, вторично, кумулативно, краткотрайно, средно- и дълготрайно, постоянно и временно, положително и отрицателно).
Въздействието ще бъде пряко, дълготрайно и основно положително, свързано с екологично чистият характер на дейността, неемитиране на вредни емисии в околната среда и генериране на незначителни количества отпадъци, които ще бъдат третирани и събирани по реда, описан в т. 11, раздел II на настоящата информация.
4. Обхват на въздействието - географски район; засегнато население; населени места (наименование, вид - град, село, курортно селище, брой жители и др.).
Проектът ще се реализира на описания в т. III. 1. от настоящата информация терен и няма да засегне в отрицателен аспект населението в близост до него. Изключва се възможността да има влияние върху хората или тяхното здраве. Не се очаква утежняване на екологичната обстановка в района на обекта.
5. Вероятност на поява на въздействието.
Не се очаква отрицателно въздействие на обекта върху компонентите на околната среда. При спазване на изискванията за безопасност не следва да се очакват аварийни ситуации от експлоатацията на обекта.
6. Продължителност, честота и обратимост на въздействието.
Въздействието ще има постоянен характер и няма да е вредно за околната среда.
7. Мерки, които е необходимо да се включат в инвестиционното предложение, свързани с предотвратяване, намаляване или компенсиране на значителните отрицателни въздействия върху околната среда и човешкото здраве.
Не се очакват значителни отрицателни въздействия върху околната среда и по тази причина не е необходимо да се вземат специални мерки за ограничаване на въздействието. Взети са всички необходими мерки за недопускане на инциденти по време на строителстовото или експлоатацията на обекта.
Ще бъдат разписани писмени инструкции за работата на персонала при спазване на изискванията по Наребда.
8. Трансграничен характер на въздействията.
Въздействията нямат трансграничен характер.

Рекламна публикация
РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: