ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Капана фест" идва с много нови изненади
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:12 / 14.05.2019Коментари (0)4668
©
"Капана Фест" се заражда в ума на няколко ентусиазирани пловдивски младежи с идеята да допринесе за превръщането на творческия квартал Капана в атрактивна туристическа дестинация. Днес, 9 издания и 5 години по-късно, оплетените улички на арт квартала са задължителна дестинация за посетителите на Пловдив, а обликът му е повод за истинска национална гордост.

Огромна заслуга за това има традиционната фестивална украса на Капана Фест, която придава на квартала уникална празнична атмосфера и обикновено остава над уличките му до края на октомври, когато организаторите на фестивала я заменят с коледни светлини и гирлянди заради събитието Коледа в Капана. Друга важна част от чара на Капана безспорно са графитите, които покриват все повече стени след всяко издание на феста.

Тази година темата на феста, който вече ще се случва само веднъж годишно, е Наследството и, освен музикалната програма на двете главни сцени, основен фокус са графити проектите, които ще бъдат 3 на брой. Най-мащабният от тях се пада на гиганта Nasimo, един от пионерите на източната графити култура и един от най-известните съвременни български художници в света. Nasimo работи по Проект МИР, превръщащ половината сграда на Централни Хали в платно с уникално послание, от 2015 година, а това лято се предвиждат финалните щрихи на великолепния стенопис. Освен това на "Капана Фест" 2019 Nasimo ще представи и шестата си самостоятелна изложба “LIfe is a Study", заедно с книгата “25 Years on Nasimo: Sketchbook" (Скицникът на Насимо). Книгата-албум включва работни етюди и маслени платна, събирани от художника през годините, и проследява процеса по създаването на някои от неговите най-емблематични творби, от скици до завършени монументални стенописи. Включените автобиографични текстове пък разкриват любопитни факти за професионално и личностното развитие на Nasimo.

Мястото е поп-ъп галерия InDustReal на ул. "Г. Бенковски" 32, а откриването ще е на 31 май от 17:00 ч.

Вторият мащабен стенопис, част от наследството на фестивала, ще покрие един от трите големи калкани на Ядрото (другите два бяха изрисувани на септемврийския "Капана Фест" през 2018). Проектът е дело на артистите от Comma Studio и е озаглавен Hope (Надежда), като част от многото позитивни послания на феста тази година. Третият е дело на пловдивския графити артист Stern и ще се намира на кръстовището на Златарска и Христо Дюкмеджиев.

Фестивалът ще подари на пловдивски парк и 4-метровата скулптура "Космос“, създадена от пловдивския скулптор Милена Бочукова.

В допълнение към артистичните проекти, тази година организаторите наблягат сериозно и на зелените инициативи. В началото на улица Абаджийска ще се появи нов мини парк, в който ще бъдат засадени между 9 и 15 дръвчета и други растения, а останалата част от улицата ще бъде покрита с временно озеленяване. "Капана" ще се сдобие и с 30 нови кошчета за боклук, финансирани от фестивала, а по време на предстоящото издание организаторите ще си партнират с инициативата "Аз, Ти, Пловдив!“ на сдружение "БГ Бъди активен“, която цели да създаде партньорства между граждани, институции и културни оператори, които да работят заедно за намаляване и оползотворяване на отпадъците от събития. По линия на партньорството за фестивала ще бъдат осигурени допълнителни контейнери за разделно събиране на отпадъците, а доброволците на "Аз, Ти, Пловдив!“ ще се грижат за извозването на отпадъка и популяризирането на ползите от разделното събиране сред публиката на събитието.

Предвижда се на събитието да бъдат представени и две иновативни машини за рециклиране на пластмаса, създадени от Сава Кисляков и Ваня Сулева. Всеки посетител на феста ще може да занесе пластмасови отпадъци на техния щанд и да получи от тях продукт, създаден по специален калъп.

Очаквайте скоро повече за музикалната програма на "Капана Фест" 2019. Наследството тук и в профилите на събитието във Facebook и Instagram. Официален хаштаг: #kapanafest2019.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: