Каназирева: Ситуацията с COVID-19 e много динамична, но имаме два готови варианта!

Автор: Диана Бикова
Коментари (5)
17:01 / 23.10.2020
13545
Областният управител Дани Каназирева пред Plovdiv24.bg за готовността на здравните заведения да приемат пациенти след обявяването на днешната справка за новодиагностицирани с Covid-19.

- Г-жо Каназирева, в кои болници има свободни легла за Covid-19?

- Първо искам да кажа, че от днес започват работа и новите 10 легла в "Пълмед“, които разкрихме миналата седмица. Общият брой легла, които в момента имаме, са 74. Цифрата е за болниците в Пловдив, Карлово и Асеновград. В "Св. Георги“ имаме свободни 5 легла за интензивно лечение, в "Св. Мина“ - 9, в Транспортна болница – 6, "Св. Каридад“ - 5, в Карлово – 17, в Асеновград – 3, в "Каспела“ - 6, в "Пловдив“ бившата Окръжна – 3, в "Пълмед“ - 13, "Св. Пантелеймон“ - 1, "Еврохоспитал“ - 3, Медлайн – 3. Добре е, че навсякъде имаме легла, освен в "Иван Рилски“. Това е справка от сутринта, оттогава може да има и други изписани пациенти. Малко са, но се справяме към момента. В понеделник предстои Медицински щаб и събираме всички болници.

- С това темпо на заболели може би ще изкараме още една седмица или 10 дни. След това какво ще правим? Има ли план за действие?

- Разбира се, че има план. Както знаете добре, тази организация е направена още до края на август. В момента се изготвя и нова организация и още варианти. Разбира се, не искам поголовно и масово да разкриваме легла, защото това поставя под риск пациентите с други също тежки заболявания, дори по-тежки заболявания. Всичко зависи и от добрата организация в болниците, за да се получи баланс, защото не е само Covid, има и други пациенти, които също имат нужда от не по-малко здравни грижи.

- В плана предвижда ли се оборудване на Колодрума за настаняване на по-леки случаи?

- Категорично не. Към момента този вариант нито се обсъжда, нито мисля за такъв вариант. Ситуацията е динамична, обмисляме още два други варианта. За мен по-важното е така да осигурим здравната ни система, че и останалите пациенти също да бъдат обгрижвани.

- Какви са тези други два варианта?

- Няма да коментирам към момента. Надявам се с 300 легла, които не са малко, да успеем, но имаме и допълнителен вариант за разкриване на още легла.

- Кой трябва да дава информация на близките и на семейните лекари къде има свободни легла, къде да насочват хората, които се нуждаят от болнично лечение? Питам, визирайки този случай с починалата пациентка, която не е била с Covid, но са я разкарвали между болниците.

- За този случай съм поискала съм информация и от болниците, няма как да коментирам. С информация за свободните легла разполага Спешна помощ. Два пъти дневно – сутрин към 10 и следобед към 16 ч. Областният щаб предава на Спешна помощ информацията. Оттам нататък, пак казвам, че е много важна и организацията в самите болници.

Виж коментарите (5)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).